IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария може да не успее да се вмести в определения от МВФ дефицит

МВФ трябва да приеме ситуацията, смята унгарският икономист Михай Варга, който очаква двойно по-голям дефицит от определения от фонда

11:53 | 31.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Унгария може да не успее да се вмести в определения от МВФ дефицит

Международният валутен фонд (МВФ) трябва да промени позицията си относно бюджетния дефицит на Унгария, тъй като той вероятно ще е двойно по-голям от одобреното от фонда ниво за тази година, е заявил икономистът Михай Варга, цитиран от Bloomberg.

По думите му оценка за бюджетен дефицит от 7-7,5 на сто от БВП е „реалистична“. За да получи спасителен заем от МВФ, Унгария се ангажира да задържи дефицита под 3,8 на сто. „МВФ трябва да приеме ситуацията“, казва Варга.

Правителството на премиера Виктор Орбан, което пое властта на 29 май, след като спечели изборите през април, си е поставило за цел да ускори растежа на икономиката. През 2008 г. обаче тогавашните управляващи се ангажираха да съкратят разходите, за да получат спасителен заем в размер на 20 млрд. евро от МВФ, Европейския съюз и Световната банка.

Оценката на Варга за очаквания дефицит тази година е по-голяма от тази на министъра на икономиката и финансите Дьорд Матолчи, който по-рано този месец обяви, че очаква дефицитът да е по-малко от 6 на сто.

Варга е ръководител на комисия, сформирана по време на предизборната кампания, когато от партията Фидес на Орбан твърдяха, че бюджетът за 2010 г. е базиран на фалшиви данни. Целта на комисията е да провери тези твърдения, които тогавашните управляващи отрекоха.

От МВФ и ЕС, които правят одити на изпълнението на бюджета всяко тримесечие, смятат, че целеният дефицит от 3,8% за тази година е „постижим“ с допълнителни мерки.

Миналата година Унгария намали бюджетния си дефицит на 4 на сто от 9,3 на сто през 2006 г. - тогава най-високият в ЕС. От Европейската комисия дадоха на страната срок до 2011 г. да се вмести в определения таван от 3 на сто за блока.

Намаляването на дефицита е изискване и за приемане в еврозоната. Варга е заявил, че се надява новото правителство да успее тази година да определи дата за влизане в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още