IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неуспешен вот на недоверие в Португалия

Социалдемократическата партия - главната опозиционна сила в Португалия, реши да подкрепи мерките за затягане на коланите и не гласува против правителството

09:46 | 22.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Неуспешен вот на недоверие в Португалия

Управляващото социалистическо правителство на Португалия преодоля вчера първия вот на недоверие след преизбирането на премиера Жозе Сократиш през септември 2009 г., предаде Ройтерс.

Само 31 депутати в 230-местния парламент в Лисабон подкрепиха законодателната инициатива на Португалската комунистическа партия, която бе в знак на протест против правителствените мерки за строги икономии, целящи намаляване на раздуващия се с тревожни темпове бюджетен дефицит.

Вотът бе предрешен, след като Социалдемократическата партия - главната опозиционна сила в Португалия, реши да подкрепи мерките за затягане на коланите и се въздържа при гласуването.

Плановете на правителството са да увеличи временно данъка върху доходите с 1,5 процентни пункта, ДДС с 1 процентен пункт до 21% и да увеличи данъка печалба за големите компании с 2,5 процентни пункта. Освен това ще бъдат съкратени заплатите на служителите в публичния сектор и тези на депутатите с 5% за тази година.

Целта е бюджетният дефицит да бъде намален до 4,6% от БВП през 2011 г. За 2009 г. дефицитът възлезе на 9,4 на сто, а за тази намеренията на властите са числото да е 7,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още