IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Меркел ще настоява за обща финансова реформа в Г-20

Немският канцлер предложи международно споразумение за изтегляне на паричните и фискални стимули от икономиката

16:11 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Меркел ще настоява за обща финансова реформа в Г-20

Немският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че ще настоява нейните партньори от групата на големите икономики от Г-20 да ускорят стъпките за засилване на политическия контрол над финансовите пазари и за добавяне на нови данъци върху дейността на банките, предаде Wall Street Journal.

По време на днешното си изявление след срещата на финансовите министри на редица страни от Г-20 в Берлин тя посочи, че ще настоява техните правителства да координират стратегиите си за изтегляне на паричните и фискални стимули от икономиката, които бяха приети по време на финансовата криза.

Немският държавен глава смята, че след като държавите са се споразумели за координирани действия за подкрепа на икономиката, те трябва да имат и подобно международно споразумение относно стратегията за изход.

Ангела Меркел също настоя за данък върху финансовите транзакции на банките, който ще дойде отделно от планираните от германското правителство данъци върху печалбата и бонусите на финансовите фирми.

Наскоро немският кабинет предложи в страната да се въведе годишна такса върху счетоводния баланс на банките, с изключение на депозитите на клиентите, който може да донесе до 1,2 млрд. долара приходи в държавната хазна.

През следващия месец в Торонто, Канада, ще се проведе срещата на върха на лидерите на страните от Г-20, където Ангела Меркел ще настоява за намаляване на бюджетните дефицити на задлъжнелите страни и за реформа във финансовия сектор. Тя разкритикува подхода на Великобритания и САЩ, които искат да изчакат пазара на труда да се стабилизира, преди да започнат да намаляват държавния си дълг.

В замяна на това Меркел заяви, че е склонна да обсъди глобалните дисбаланси в икономиката, за които и Германия допринася значително с големия си търговски излишък. Немският канцлер освен това настоя за създаването на европейска рейтингова агенция като алтернатива на големите частни агенции, които бяха критикувани за това, че не са успели да предвидят наближаването на кредитна криза.

Ангела Меркел увери, че въпреки дълговата криза и масивния пакет от 750 млрд. евро за страните, които са застрашени от несъстоятелност в бъдеще, еврозоната не е застрашена от разпад. Тя подчерта отново, че обещанието на държавите в еврозоната да поддържат държавните си дефицити в тесни граници, има огромно значение за жизнеспособността на валутния съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още