IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции със силен спад

Основните национални индекси се понижиха на всички западноевропейски пазари без един

19:56 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските акции със силен спад

Европейските акции отчетоха днес силен спад, като това е третото им отстъпление за последните четири дни, предаде Bloomberg.

Причина за негативните настроения стана решението на Германия да забрани някои залози срещу държавни облигации и финансови институции, предизвиквайки опасения, че регулациите ще се увеличат.

Deutsche Bank и Banco Santander поведоха надолу финансовия сектор. Акциите на BMW се понижиха най-силно от шест месеца, след като от BofA Merrill Lynch Global Research намалиха оценката си за тях.

На негативна територия се търгуваха и производителите на суровини заради поевтиняването на металите.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 потъна с 3 на сто до 243,71 пункта, което е най-ниското му ниво от 7 май. Индексът се е понижил с 10 на сто от постигнатия на 15 април максимум за годината.

Основните национални индекси се понижиха на всички западноевропейски пазари без един. Британският FTSE 100 отстъпи с 2,8 на сто, немският DAX загуби 2,7 на сто, а френският CAC 40 – 2,9 на сто. Гръцкият основен индекс ASE нарасна с 0,4%.

С решение на регулаторните органи в Германия бяха забранени късите продажби на акции на десетте водещи банки в страната, на правителствените облигации и на свързаните с тях суапове за защита от необслужване на дълга за срок до 31 март 2011 година.

Канцлерът Ангела Меркел иска забраната да бъде въведена и в цяла Европа. Еврокомисарят по финансовите въпроси Мишел Барние е заявил, че правилата биха били по-ефикасни, ако бяха координирани с ЕС, а Франция, Холандия и Финландия обявиха, че не планират да въведат подобни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още