IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рубини: Виждаме само козметични реформи на финансовата система

Те няма да помогнат за предотвратяване на бъдещи кризи, смята анализаторът

09:18 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рубини: Виждаме само козметични реформи на финансовата система

Опитите за реформа на финансовите регулации, които се правят през последните седмици, са „козметични“ и няма да помогнат за предотвратяване на бъдещи кризи. Такова е мнението на икономиста Нуриел Рубини, цитирано от CNBC.

“Начинът, по който разглеждам кризата, е не като черен лебед (внезапно, рядко събитие), а като бял лебед. Кризите са далеч по-обичайни и често срещани, отколкото си мислим“, посочва Рубини.

„Имаме нужда от по-радикални реформи. Идеята, че ще може да се затвори финансова институция като Goldman Sachs, която оперира в близо 100 държави по нормален начин и без усложнения, е абсурдна“, категоричен е анализаторът.

Основните проблеми на настоящата система, в която съществуват банки като Goldman Sachs, според Рубини са три – тези банки са твърде големи, за да бъдат оставени да фалират, те са твърде големи, за да бъдат спасявани, и са твърде големи, за да може техният риск да бъде управляем.

Начините за противодействие на кризата в страните от Западна Европа според Рубини са три – дефлация, структурна реформа и отслабване на еврото. Огромният риск в тази посока, който според него може да доведе и до разпад на еврозоната, е опасността от неспазване на еднаква фискална дисциплина във всички страни от единното пространство.

В тази насока Рубини посочи отново, че проблемите на Гърция са само върхът на айсберга и че доста от другите страни в еврозоната имат сходна структура на финансите и следователно сходни проблеми, с които да се борят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още