IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС подкрепи по-строгите регулации за хедж фондовете

Хедж фондовете може да изгубят правото си да търгуват свободно във всяка страна от ЕС

21:58 | 18.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС подкрепи по-строгите регулации за хедж фондовете

Финансовите министри на страните от Европейския съюз (ЕС) постигнаха широко съгласие за необходимостта да се наложи по-строга регулация на дейността на хедж фондовете и частните инвестиционни компании.

Те се противопоставиха на възраженията на новото британско правителство и на Лондонското сити, където са базирани 80% от европейските фондове, предаде BBC.

След постигнатото тази вечер единство финансовите министри ще трябва да преговарят и с Европейския парламент, за да се вземе решение каква да бъде точно формата на новото финансово законодателство, което трябва да влезе в сила от 2012 г.

Предвидените промени в регулацията на дейността на хедж фондовете ще засегнат сложните и високорискови инвестиционни стратегии и инструменти, които те използват, за да реализират печалба дори и когато борсовите индекси падат.

Някои европейски правителства, начело с Франция и Германия, отдавна настояват, че хедж фондовете създават риск за стабилността на световната финансова система, и затова трябва да се подложат на повече регулация.

Хедж фондовете по целия свят контролират активи за около 1,5 трлн. долара, като 300 млрд. долара от тях са съсредоточени в ръцете на фондове, управлявани в рамките на ЕС, и най-вече в Лондон.

Според експерти зад около 50% от всички сделки на Лондонската фондова борса стоят хедж фондове, което демонстрира влиянието, което те могат да окажат на пазара.

От ЕС уточняват, че новата директива за по-стриктен финансов контрол е насочена към изпълнение на ангажиментите, поети след финансовата криза. Тогава ЕС обеща, че всички участници на пазара, които представляват риск за стабилността на финансовата система, ще се подложат на по-силна регулация.

Министрите на финансите от ЕС са предложили правила, които ще лишат хедж фондовете от правото да търгуват свободно с ценни книжа във всяка от 27-те страни от ЕС. Вместо това фонд мениджърите, които искат да участват на финансовите пазари в Европа, ще трябва да получат специално разрешение, подобно на паспорт.

По време на срещата в Мадрид е имало и предложения за промени в регулацията, които могат да направят много по-трудно за хедж фондове от страните извън ЕС да продават продуктите си на единния европейски пазар. Това накара правителството на САЩ да обвини Европа във финансов протекционизъм, който ще ограничи функциите на финансовите пазари.

Другите предложения за промени включват по-строги правила за отчитане и регистрация на хедж фондовете, както и определени насоки за ограничаване на заплатите на управляващите им мениджъри. Възможно е да се създаде и европейски финансов надзорен орган, който да следи размера на заемите, които хедж фондовете вземат, както и късите им продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още