IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В призоваващата към икономии ЕК пестенето не се оказва на дневен ред

Брюксел настоява страните членки да пестят, но самата ЕК планира да харчи повече догодина

20:09 | 17.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
В призоваващата към икономии ЕК пестенето не се оказва на дневен ред

Европейските правителства, които в последно време са поставени под силен натиск от страна на Брюксел за намаляване на националните задължения, поискаха, от своя страна, самата Европейска комисия (ЕК) да поограничи своите разходи.

Оказва се, че ЕК засега не само не смята да прибегне до икономии, но дори повишава административните си разходи за следващата година, като според изготвения проектобюджет за 2011 тези разходи се покачват с 4,5 на сто спрямо 2010.

Обсъждането на проектодокумента ще започне във вторник от финансовите министри в Европа, като дебатът се очертава да бъде тежък, коментира АФП.

„Съгласни сме да харчим по-добре, но не и да харчим повече”, е заявил пред агенцията неназован европейски дипломат.

„Все пак Европейската комисия е тази, която иска от всички членки да положат бюджетни усилия за намаляване на дефицитите, тя трябва да направи същото в собствените си финанси”, е добавил той. „Не може да се постъпва така, все едно няма икономическа криза.”

Друг, пожелал анонимност, дипломат казва, че чака с нетърпение да научи защо е необходимо бюджетът на комисията да нарасне, при положение че се правят призиви към държавите членки за икономии. „Ще са необходими специални умения да се обясни логиката на това положение.”
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още