IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес организации и кметове в Италия поискаха Драги да остане на поста си

Аргумент, който да убеди италианския премиер да останеq може да се окаже рискът от загуба на европейски средства по Плана за възстановяване

17:04 | 17.07.22 г. 1
<p>
	<em>Марио Драги. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Марио Драги. Снимка: Bloomberg LP

Кметове, бизнес организации и синдикални лидери поискаха от премиера Марио Драги да размисли и да остане на поста си, пише Ройтерс. Марио Драги подаде оставка в края на миналата седмица, след като един от коалиционните партньори - движението "Пет звезди" не подкрепи кабинета при искания вот на доверие. Оставката обаче не беше приета от президента на страната Серджо Матарела.

Матарела помоли премиера да се обърне към парламента през следващата седмица с надеждата, че ще бъде намерена подкрепа към правителството и ще бъдат избегнати предсрочни избори.

Сега и представителите на бизнеса, синдикатите и местните власти настояват Драги да продължи работата си, за да бъде запазена стабилността на Италия на фона на високото ниво на дълговете. В отворено писмо до Драги кметове на 110 населени места, включително и на 10-те най-големи, настояват той да поеме своята отговорност. Но източници на Ройтерс в кабинета на премиера твърдят, че той няма да се откаже от намерението си да се оттегли от поста си.

Един от аргументите срещу това решение може да се окаже рискът Рим да загуби милиарди от европейската схема за възстановяване на европейската икономика след пандемията от коронавируса. Без функциониращо правителство Италия ще затъне още повече в енергийната криза, коментират още анализаторите.

Марио Драги получи подкрепа на пакета от мерки, засягащи социалната сфера и разходите на италианците. Но коментира, че не може да продължи да управлява, въпреки спечеления вот на доверие в парламента, ако няма подкрепата на своите партньори в кабинета на националното единство.

Популистката "Пет звезди" е разкъсана от вътрешни скандали. Представителите на партията са категорични, че не искат предсрочни избори и излизане от коалицията, но очакват гаранции, че Марио Драги ще промени своите приоритети и ще обърне внимание на теми като минималната работна заплата например.Лидерът на движението Джузепе Конте сподели във Facebook, че не може да носи отговорност за управление, което не припознава техните приоритети.

Мандатът на Марио Драги изтича в началото на 2023 година и според проучванията на общественото мнение обединение на консервативните партии в страната би получило пълно мнозинство в следващия парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 1 година
Искали!? Пропаганда!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още