IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готви нов пакет от санкции срещу Русия

Очаква се те да са насочени срещу руското злато, да въведат нови търговски ограничения върху машинното оборудване и да санкционират нови 50 души

16:45 | 15.07.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз ще предложи в петък нова серия санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна. Готви се също така затягане на предишните вече одобрени мерки, съобщават източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Очаква се новите санкции да са насочени срещу руското злато, да въведат нови търговски ограничения върху машинното оборудване и да прибавят нови 50 души към списъка със санкционирани лица.

Също така предложенията ще включват и пояснения и корекции на по-ранните мерки, които може да са засегнали потока на износ на земеделски и хранителни стоки от Русия, посочват запознатите. Досега Европейският съюз не е санкционирал директно износ на хуманитарни стоки или такива от основно значение, но някои доставки може да са се оказали забавени от търговци и компании, спазващи ненужно строго мерките на блока.

Като част от модификациите на съществуващите санкции ЕС също така се очаква да поясни, че пристанищата, от които такива стоки се изпращат, няма да бъдат санкционирани, казва един от източниците.

Приемането на новия пакет санкции изисква подкрепата на всички страни членки, а самият той може да се промени преди това да стане. Целта е официално да се приемат новите мерки следващата седмица, посочват запознатите.

Блокът се надява, че така ще се облекчат съмненията и притесненията за основната търговия на фона на покачващите се цени на храните по света, казва още източник.

По-рано в четвъртък Bloomberg съобщи също, че блокът обмисля вдигане на санкциите за малка група от руснаци по правни причини.

На този фон обаче по-рано в петък стана ясно, че въпреки войната в Украйна ЕС остава основният купувач на петрол от Русия, показва анализ на мозъчен тръст. Съобщенията в медиите за предполагаеми големи обеми на внос на петрол в Китай и Индия създават различно и следователно подвеждащо впечатление, пише в публикуван анализ на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) в Хелзинки. През юни ЕС е отговарял за 51% от износа на петрол от Русия, Китай - за 25%, а Индия - само за 4%. Другите страни от Г-7 и НАТО са отговорни за 9% от износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Да , бензин 95 E10 вчера на 1.70 евро и то в Бавария. Правете си сметката как руската енергийна мафия СМУЧЕ от българите. Добре ,че всичко ми е на ток :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
GiRo
преди 1 година
Импо, колкото и санкции да се наложат на Русия, все ще са малко. Тази чума трябва да се изолира максимално от цивилизования свят, докато не и дойде акъла. Ако изобщо някога и дойде. А ти като си толкова уверен в това което пишеш, хващай влака към слънчевия Мордор и беж в "рая". Остави ни да се "мъчим" тук сами в ЕС ;) P. S. Къпя се по два пъти на ден и въобще ме боли фара дали му е гадно на твоя Вова или не. Това което пишеш за Германия, щеше да е смешно, ако отдавна вече не беше трагично. Имаш сериозен проблем чиче, определено ти трябва добър специалист. Въпросът е принципен. Това така и не го проумя продънената ти от пропаганда плоска "тимберица".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Пълни глупости ! В момента съм в Германия на 4 седмична почивка. Няма такова нещо !!! Дори цените на доста хранителни неща са по евтини от България. Говорим дори за БЕНЗИН и ХЛЯБ ! Това само доказва,че в България нещата се "контролират" може би от сили свързани с русия. Нямам обяснение защо бензина в БГ е на цената в Германия при условие,че руската рафинерия работи с 40% по евтина суровина и БГ акциза е много по нисък !!! Можеш само да се замислиш над тези неща и защо са така !!! Освен това може да коментираш и това - https://***.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/07/15/4369696_rusiia_unishtoji_s_raketi_dva_universiteta_v_ukraina/?ref=home_layer2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Само спакойна, дребна твар, че ще вземеш да отслабнеш :))) ЕС е цивилизацията, а твоите идоли - пияната y.тайк.а. Ако толкова се притесняваш - чемосан, вокзал и заминавай там, нали много било хубаво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Gocho
преди 1 година
Новите санкции се състоят най вече в увеличаване цените на горивата и енергоресурсите в ЕС което ще увеличи още БВП на Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Ако започнете копейкозависимите , само това дето си изписал да правите веднъж седмично , държавата ни ще стане едно по-добро и чисто място ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 1 година
В Германия вече учат хората, че не е нужно да се къпят. Стигало само да си мият или бършат с мокра кърпа дланите, ходилата, подмишниците и изходящите отверстия, за да му е гадно на Вова Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още