IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси запазват оптимизма с нова порция ръстове

Общоевропейският измерител Stoxx 600 напредна с 2%, като акциите в минното дело поскъпнаха с 5,6%

19:14 | 07.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси в Европа завършиха сесията в четвъртък на зелена територия, надграждайки ръстовете от предходния ден, съобщава CNBC.

Общоевропейският измерител Stoxx 600 напредна с 2%, като акциите в минното дело поскъпнаха с 5,6% и застанаха начело на повишенията. За сметка на това сегментът на храните и напитките отчете спад от 0,1%.

Британският показател FTSE записа повишение от 1,1% в четвъртък. От своя страна германският индекс DAX пък прибави 2%, а френският CAC 1,6%. В Милано италианският бенчмарк FTSE MIB пък се повиши с над 3%.

При индивидуалните акции тези на датския транспортен гигант Maersk поскъпнаха със 7,1%, повлияни от добри данни за първото полугодие от китайския конкурент COSCO.

Книжата на производителя на тръби Tenaris пък прибавиха над 10%, след като от Jefferies повишиха оценката им на „купи“.

Обратно, датската компания за биотехнологии Chr. Hansen отчете спад на стойността от 9,8% след разочароващ отчет за тримесечието. Компанията за спортни залагания Entain пък записа спад на цената от 7%, след като понижи прогнозата си за пълната година.

Британската лира поскъпна в четвъртък спрямо еврото, след като премиерът Борис Джонсън обяви, че се оттегля от поста, след като над 50 служители на правителството подадоха оставки заради поредица от скандали. Валутата се разменя при цена от 1,1803 евро.

Европейските пазари надграждат ръстовете от сряда, когато европейският индекс на сините чипове завърши с ръст от 1,7%.

Инвеститорите анализират и протоколите от последното заседание на Федералния резерв, публикувани в сряда. От тях става ясно, че централната банка на САЩ запазва твърда позиция срещу инфлацията, като подчертава, че ново увеличение от 50-75 базисни пункта би било „по всяка вероятност подходящо“ на следващата среща на 26-27 юли.

Европейската централна банка също публикува протоколите от последната си среща в четвъртък, от които става ясно, че ръководството е обсъдило по-голямо увеличение на лихвите през юли от очакваните 25 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още