IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарните избори във Франция са с висок залог за Макрон

Лагерът на президента ще получи най-голям брой места в парламента, но може да изгуби абсолютното си мнозинство

09:13 | 19.06.22 г. 1
<p>
	Президентът на Франция Еманюел Макрон. <em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Във Франция се провеждат парламентарни избори с висок залог. Има вероятност центристкият президент Еманюел Макрон да бъде лишен от абсолютното мнозинство, от което се нуждае, за да управлява спокойно.

Гласуването започва в 8 часа сутринта (06:00 GMT), като първоначалните прогнози се очакват в 20 часа. (18:00 GMT) на избори, които биха могли да променят лицето на френската политика, предава Ройтерс.

Изследователите прогнозират, че лагерът на Макрон ще получи най-голям брой места в парламента, но казват, че по никакъв начин не е гарантирано, че ще достигне прага от 289 за абсолютно мнозинство.

Проучванията на общественото мнение също така показват, че крайната десница вероятно ще постигне най-големия си парламентарен успех от десетилетия. Широкият ляво-зелен алианс може да се превърне в най-голямата опозиционна група.

Ако лагерът на Макрон не получи пълно мнозинство, това би отворило период на несигурност, който би могъл да бъде решен чрез някаква степен на споделяне на властта между партиите, нечувана във Франция през последните десетилетия, или да доведе до продължителна парализа и повторни парламентарни избори.

Макрон, който иска да увеличи възрастта за пенсиониране, да преследва своята про-бизнес програма и да постигне по-нататъшна интеграция в Европейския съюз (ЕС), спечели втори мандат през април.

Обикновено след избора на президент френските избиратели традиционно използват парламентарните избори няколко седмици по-късно, за а му дадат удобно парламентарно мнозинство. Едно от редките изключения е изборът на Франсоа Митеран през 1988 г. Макрон и неговите съюзници все още могат да постигнат това.

Подмладената левица се изправя пред трудно предизвикателство, тъй като резкият ръст на инфлацията повишава разходите за живот и изпраща ударни вълни във френския политически пейзаж.

Ако Макрон и неговите съюзници пропуснат абсолютно мнозинство само с няколко места, те могат да бъдат изкушени да привлекат дясноцентристки или консервативни депутати. Ако разликата обаче е по-голяма, Макрон може да търси съюз с консерваторите или да управлява с правителство на малцинството, което ще трябва да договаря закони за всеки отделен случай с другите партии.

След пет години на безспорен контрол Макрон, известен със своя подход към властта отгоре надолу, обмисля нов мандат, при който ще трябва да постигне повече компромиси. Нито едно допитване не е показало, че левите Nupes, водени от твърдолевия Жан-Люк Меленшон, печелят управляващо мнозинство - сценарий, който може да хвърли втората по големина икономика в еврозоната в нестабилен период на съвместно съжителство между президент и министър-председател от различни политически групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Макарон ще трябва да си купува депутати, за да си осигури мнозинство. Да дойде при нас да види как се прави. Щом си получи мнозинството, ще може да вдигне върастта за пенсиониране и френските мъже ще трябва да работят до гроб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още