IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: Полша не е в края на пътя за върховенството на закона

В сряда ЕК одобри възстановителния план на страната, което открива пътя за получаването на евросредства от Варшава

22:35 | 02.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Необходима е още работа по върховенството на закона в Полша, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещение във Варшава в четвъртък, след като Брюксел одобри средствата за милиарди евро за възстановяване на икономиката на страната от COVID-19, предава Ройтерс.

Достъпът на Полша до грантове за 23,9 млрд. евро и евтини заеми за 11,5 млрд. евро е блокиран заради спор за независимостта на съдебната система. Но в сряда Комисията съобщи, че е одобрила възстановителния план на Полша, което откри пътя за получаването на парите от Варшава.

Тя обаче отбеляза, че Полша ще трябва да изпълни цели, свързани с независимостта на съдебната система, да възстанови на длъжност незаконно отстранени съдии и да реформира дисциплинарната си система преди средствата да започнат да достигат до нея.

„Не сме в края на пътя за върховенството на закона в Полша“, заяви Урсула фон ден Лайен по време на пресконференция.

Първото плащане ще стане факт, едва когато бъдат осъществени реформи, допълни тя.

Полша отхвърля обвиненията, че се стреми да политизира съдебната система, като твърди, че промените ѝ целят да заличат остатъците от влияние от времето на комунизма и да отстранят съдии, които се смятат над закона.

Тя заяви, че задържането на средства в момент, когато над 3,5 млн. бежанци са преминали границата от Украйна, е несправедливо.

Централен в спора за върховенството на закона е дисциплинарната камара за съдии, която според критиците е използвана като инструмент за политическо влияние.

Депутатите от долната камара на парламента гласуваха в подкрепа на законопроект, който ще замени камарата с нов орган, но критици твърдят, че това не разрешава основния проблем за политизирането на съдебната система.

Горната камара на парламента, Сенатът, предложи поправки в законопроекта, които да гарантират, че отстранените съдии ще се върнат на предишните си постове и че всички решения на дисциплинарната камара ще бъдат анулирани. Но те вероятно ще бъдат отхвърлени, когато законопроектът се върне в долната камара.

„Комисията премахна всякакви стимули за властите, които контролират долната камара, да вземат на сериозно всички положителни поправки, предложени от Сената“, коментира Войчех Садурски, преподавател по право в университети в Сидни и Варшава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още