IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции паднаха до двумесечно дъно

Индексът Stoxx 600 изтри 2,9% до 417,46 пункта, което е най-ниско ниво от 8 март

19:07 | 09.05.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции паднаха до двумесечно дъно, след като глобалните инвеститори разпродаваха рискови активи заради опасенията заради инфлацията.

Индексът Stoxx 600 изтри 2,9% до 417,46 пункта, което е най-ниско ниво от 8 март. Акциите на компаниите от туристическата индустрия и технологичните акции допринесоха най-много за спада, пише CNBC.

От дружествата в индекса най-силен спад претърпяха акциите на компанията за доставка на храна Delivery Hero – с 12%. Британската рекламна агенция S4 Capital изтри над 10% от пазарната си оценка, след като беше принудена да намали прогнозите си за печалбите си. Дружеството има проблем с одита, заради което отложи публикуването на резултатите си за цялата финансова година.

В Германия DAX се понижи с 2,15% до 13 380,67 пункта, във Франция CAC 40 отписа 2,75% до 6 086,02 пункта, а във Великобритания FTSE100 записа спад от 2,32% до 7 216,36 пункта.

Бягството от риска на европейските пазари идва, след като регионалните акции отстъпиха в края на последната търговска седмица на фона на разгрома на пазарите в САЩ. Миналия четвъртък Уолстрийт отбеляза най-лошия си ден от 2020 г., припомня медията.

Американските акции започнаха със спад сесията в понеделник, като S&P 500 падна до ново 52-седмично дъно.

Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион също отстъпиха в понеделник.

Глобалните пазари са нестабилни през последните седмици, тъй като има несигурност по отношение на перспективите пред паричната политика, инфлацията и икономическия растеж.

Волатилността се повишава. Индексът Vix, който проследява очакваната волатилност на S&P 500, падна с една пета през първата половина на седмицата, преди да скочи с 25% в четвъртък. Това е повече от два пъти средното за пет години, коментира Стюарт Кърк, глобален ръководител изследвания и отговорни инвестиции в HSBC.

Инвеститорите внимателно следят и новините за войната в Украйна. Днес училище в района на Луганск в Източна Украйна беше засегнато от руски обстрел, като броят на загиналите още не е уточнен. Луганск е един от двата региона, които съставляват областта Донбас, където руските войски сега до голяма степен концентрират атаките си.

Русия проведе днес Денят на победата – традиционния военен парад в чест на поражението, което Съветският съюз нанася на нацистка Германия във Втората световна война. В речта си президентът Владимир Путин се опита да оправдае безпрецедентното си нахлуване в Украйна, като коментира, че Западът се „подготвя за нахлуването на нашата земя, включително Крим“, предава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
"съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с оценките, които са говорили под условието за анонимност."Та значи значи за Руската икономика информацията от клюки, а за западната директно от борсовите бюлетини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
GiRo
преди 2 години
И-м-б-е-ц-и-л, твоята работа е нациста вика дръжте нациста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
potentielle_energie
преди 2 години
Бранденбургската врата все още си стои ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
'',,, В речта си президентът Владимир Путин се опита да оправдае безпрецедентното си нахлуване в Украйна, като коментира, че Западът се подготвя за нахлуването на нашата земя, включително Крим, предава Ройтерс....'' И защо трябва да ни интересуват налудните идеи на онкоболния неонацист в кремъл, м- само защото Ройтерс са ги отбелязали, ли...Онзи ***, който е с единия крак в гр0ба още не е разбрал, че ако трябва, ''Западът'' ще издигне нова физическа тухлена СТЕНА, за да се ПРЕДПАЗИ от руска военна агресия в съседните на русия държави, които са членки на НАТО и ЕС. Не изключвам възможността при рязък скок на науката физика, са се създаде и невидима стена, която да не може по никакъв начин да се преодолява от живи физически лица- т.е. от всеки руснак, на когото след поредния зап0й, му хрумне да я преодолее...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
corner
преди 2 години
Когато дъното стане 20 годишно , тогава започва интересното .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
От друга страна ного акции падат поради ексдивидентните дати - в Германия, Франция компаниите снасят веднъж годишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
Императорът
преди 2 години
Опасявам се, че тепърва се започва... :( Това зъбене на Русия ще причини фатални щети на европейската икономика. А да се твърди, че руснаците обстрелват територията на ЛНР, убивайки деца, е безподобна наглост. Очевидно това е поредното престъпление срещу мирни хора, извършено от укpoпските нацисти и античовеци, за което вярвам те скоро ще платят с главите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още