IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС: Ползването на руската схема за газа нарушава санкциите

Съпротивата от страна на други държави срещу петролното ембарго изглежда отслабва

21:24 | 02.05.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Използването на предложената от Москва схема чужди компании да плащат за природния газ чрез позволяването от тяхна страна на Русия да превалутира преведените от тях суми в рубли е нарушение на санкциите на ЕС, съобщи европейският енергиен комисар Кадри Симсон, цитирана от Ройтерс.

„Плащането в рубли чрез механизма за превалутиране под надзора на руските власти и чрез втора специална сметка в "Газпромбанк" е нарушение на санкциите и няма как да бъде прието", каза на пресконференция Симсон след заседанието на енергийните министри от ЕС в Брюксел.

"На редица европейски компании предстоят плащания в средата на май и трябва да им дадем яснота - плащането в рубли чрез механизма за превалутиране, управляван от руските власти, и втора сметка в "Газпромбанк" е нарушение на санкциите и не може да бъде прието".

Тя добави, че равнището на съхранявания в съюза газ е на над 32 процента от капацитета и се повишава. Преди началото на зимния сезон запасите трябва да са достигнали 80%, а от 2023 г. нататък - 90%.

"Засега в България и Полша няма непосредствен риск, влизат алтернативни доставки от Гърция и Германия, а днес изрично благодарих на помагащите за тяхната солидарност, каза Симсон.

Френският министър на околната среда Барбара Помпили заяви от своя страна, че руският газ няма как да бъде изцяло заменен с други източници, затова трябва да бъде променен начинът на отопление и производство на електроенергия.

„Не можем да заменим изцяло руския газ с други източници, затова трябва да променим начина, по който се отопляваме и произвеждаме електрическа енергия", каза тя.

"Ние всички остро осъждаме решението на "Газпром" да спре газа за България и Полша и потвърждаваме оше веднъж позицията си, че всички доставчици трябва да се придържат към условията в договорите с Русия" преди промяната, наложена от Владимир Путин, заяви Барбара Помпили. Тя е временният председател на Съвета на министрите на енергетиката от ЕС.

„Убедени сме, че запазването на единството на ЕС, споделяне на солидарността и обединяване на усилията на държавите членки е правилният път напред в настоящата безпрецедентна ситуация“, заяви в своето изказване българският министър Александър Николов.

Той подчерта значението на координацията между държавите членки за осигуряване на газовите доставки в необходимия обем. „България подкрепя предложението на Европейската комисия за Съвместна платформа за общо закупуване на природен газ. Договорената за създаване регионална работна група като част от тази платформа ще бъде добра възможност за обсъждане на редица сценарии за енергийни смущения и намиране на решения в координация и солидарност. България е в тясно сътрудничество с ЕК и работи по детайлизиране на параметрите и прецизиране на обхвата на групата, чиято първа среща ще се проведе на 5 май в София“, изтъкна министърът. 

Русия доставя 40% от газа и 26% от вноса на петрол в ЕС.

За да запази единството на 27-те държави, ЕК може да предложи на Унгария и Словакия освобождаване или дълъг преходен период, а цялостна забрана вероятно ще бъде въведена поетапно до края на годината, заявиха официални лица в понеделник.

И Унгария, и Словакия са силно зависими от руския суров петрол. Унгария заяви, че ще се противопостави на енергийните санкции. Съпротивата от страна на други държави срещу петролното ембарго изглежда отслабва преди срещата в сряда, на която посланиците на страните от ЕС ще обсъдят предложените санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Борката
преди 2 години
https://youtu.be/Ajdc4cRaB3c __ В Мариуполе арестовали генерала НАТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дай да го видим тоя натовски генерал, дето бил заловен, че имал биолаборатория там, айде? Вече не се чудя къде ви намират накива слабоуми за копейнишки тpoлове, то вие сами се предлагате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Борката
преди 2 години
Чакаме "инвестиционна" статия или оглушително мълчание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Борката
преди 2 години
Хванаха задноприводния канадски генерал от френски произход в Мариупол. Сега да видим след съда за какви санкции ще иде реч. Ръководил подземната биолаборатория. На опашката за бягство се канят още НАТОвски генералчета. Ще трябват ЮРИСТки, че казуса мното натопорчен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още