IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спирането на руските газови доставки не попречи на ръста на европейските борси

Водещите европейски индекси записаха повишения, докато инвеститорите осмисляха постъпващите данни от финансовите отчети на компаниите

19:31 | 27.04.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Спирането на руските газови доставки не успя да помрачи настроението на европейските борси, които завършиха търговската сесия в сряда с повишения, докато инвеститорите осмисляха постъпващите данни от финансовите отчети на компаниите, пише CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 нарасна с 0,73%, или 3,21 пункта, до 444,31 пункта, като почти всички сектори и основни борси бяха на зелена територия.

Измерителят САС се увеличи с 0,48%, или 30,69 пункта, до 6445,26 пункта.

Показателят DAX отбеляза ръст от 0,27%, или 37,54 пункта, до 13 793,94 пункта. Бенчмаркът FTSE също се повиши с под 1%, или почти 40 пункта, до 7425,61 пункта.

Инвеститорите следят отблизо войната в Украйна и следващите ходове на Москва, след като руската енергийна компания „Газпром" внезапно спря доставките на природен газ за Полша и България. Причината, посочена от Москва, е, че страните са отказали да се съобразят с руското искане да плащат за газа в рубли.

Малко след това западните страни реагираха остро на хода на Москва и обвиниха Русия в "опит за изнудване и шантаж".

Във вторник руският външен министър Сергей Лавров определи опасността от конфликт с ядрени оръжия като сериозна в момента.

Според Лавров в момента съществува и реална опасност от трета световна война. "Опасността е сериозна, реална и не бива да се подценява", коментира Лавров.

Сезонът на отчетите е в разгара си, като няколко банки съобщиха резултатите си за първото тримесечие.

Акциите на Credit Suisse поевтиняха с почти 3%, след като банката отчете поредна нетна загуба през първите три месеца на годината. Ценните книжа на Deutsche Bank също поевтиняха с около 6%, макар че компанията отчете нетна печалба от 1,06 млрд. евро, която е най-високата тримесечна печалба от 2014 г. насам.

Търговската сесия на Wall Street започна с плахи ръстове в сряда, след като във вторник водещите щатски индекси отчетоха силни понижения на фона на притесненията за икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
andy
преди 2 години
Споко, САЩисаните ни пращат позитивни мисли да се топлим с тях! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
andy
преди 2 години
Ще ги видим колко бабаити са и Австрийците, като им врътнат кранчето и на тях. Като нищо ще се изпуснат в гащите преди това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Никой не плаща в рупли,копейка. Не си измискяйте глупости, да не се окажете пак нас.ани както днес с лъжата, че Австрия плащала с рупли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
почетната роля на мюрето се пада на нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
andy
преди 2 години
Ами те си плащат в рубли, а ние дето сме по-католици и от папата поемаме дълбоко въздух и ду...Всъщност Полша вече е платила с рубли и си има газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още