IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции затвориха със силни спадове

Регионалният Stoxx600 изтри 1,79%

19:34 | 22.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции затвориха със силни спадове, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл каза, че има възможност за увеличение на лихвите в САЩ с половин процентен пункт през следващия месец.

На финала на сесията регионалният Stoxx600 изтри 1,79% до 453,31 пункта. Всички сектори в индекса отчетоха спадове.

В Германия DAX30 се понижи с 2,48% до 14 142,09 пункта, във Франция CAC40 отписа 1,99% до 6 581,42 пункта, а във Великобритания FTSE100 спадна с 1,39% до 7 521,68 пункта.

„Мисля, че ключовият въпрос за посоката на пазарите ще бъде кога ще спре този процес и кога ще бъде постигната максимална цена, къде ще бъдат цените след година. Това ще се случи скоро и тогава ще видим истинска стабилизация на пазарите“, коментира Даниел Морис, главен пазарен стратег в BNP Paribas Asset Management, пред CNBC.

Акциите на компанията за търговски площи B&M потънаха с 6%, след като главният ѝ изпълнителен директор обяви, че ще се пенсионира следващата година. В допълнение, данните в Обединеното кралство показват, че обемът на продажбите на дребно намалява повече от очакваното през месец март.

„Същественият спад в обема на продажбите на дребно през март изглежда като началото на период на слабост в разходите на потребителите, а не просто пробив“, коментира Самюъл Томбс, главен икономист за Великобритания в Pantheon Macroeconomics.

Акциите на френския търговец на дребно на луксозни стоки Kering също поевтиняха – с 4%, заради притеснения около резултатите от продажбите на компанията в Китай. Политиката за нулев Covid в страната тревожи инвеститорите.

SAP публикува отчета си в петък, като се вижда удара за компанията заради излизането ѝ от Русия. Германският софтуерен гигант заяви, че решението му да напусне Русия след нахлуването ѝ в Украйна се очаква да доведе до отрицателно въздействие върху приходите от около 300 млн. евро.

Акциите на компанията поевтиняха с 1%.

Във Франция в неделя ще се проведе втори тур на президентските избори. Французите избират измежду действащия държавен глава Еманюел Макрон и крайнодесния лидер Марин льо Пен.

В бележка в четвъртък Goldman Sachs определи изборите като решаващ момент за политическия път на Франция. „Ако Макрон бъде преизбран, бихме очаквали той да съживи реформистката си програма като продължение на своя проинтеграционен план за Европа“, казват анализаторите.

„Тези реформи до голяма степен са заложени в настоящите ни прогнози. Ако Марин льо Пен бъде избрана, бихме очаквали институционална безизходица поради липсата на парламентарно мнозинство и значителни търкания с партньорите от ЕС“, допълват анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още