IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И в Германия предлагат премахване на ДДС за плодове и зеленчуци

През март хранителните продукти във федералната република са стрували с 6,2% повече, отколкото година по-рано

10:22 | 21.04.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

На фона на значителното увеличение на цените на храните и в Германия социални и потребителски асоциации призоваха за премахване на ДДС върху някои хранителни продукти. Социалното сдружение VdK, Федерацията на германските потребителски организации (vzbv) и Германското дружество за борба с диабета призоваха федералното правителство да използва нов регламент на ЕС, за да премахне този данък в определени случаи.

Заради високата инфлация все повече хора достигат до предела на финансовите си възможности, казва Верена Бентеле, председател на социалното сдружение VdK. Хората с ниски доходи, пенсионерите и получателите на основни социални помощи вече не успявали да плащат сметките си за храна или електричество.

„Ето защо VdK призовава ДДС върху основните хранителни продукти да бъде драстично намален до нула процента. Федералното правителство трябва да се възползва напълно от тази възможност, която вече съществува за всички държави членки на ЕС“, казва тя, цитирана от N-TV.

Новатa директива на ЕС

Преди две седмици почти незабелязано в сила влезе изменение на т.нар. директива на ЕС за ДДС. В нея държавите от ЕС са определили общи насоки за данъка върху добавената стойност. Съответно редовната данъчна ставка трябва да бъде най-малко 15%, а намалената ставка - най-малко 5%. Генерално освобождаване от данък е възможно само за някои области, тъй като изменението вече се отнася и за хранителните продукти.

Федерацията на германските потребителски организации (Verbraucherzentrale Bundesverband) също се застъпва за премахване на ДДС, особено върху плодовете, зеленчуците и бобовите култури. Това би смекчило въздействието на инфлацията при храните, което в момента е особено важно за домакинствата с ниски доходи, пояснява експертът по храните Кристиане Зайдел.

„В същото време това ще улесни здравословното хранене на много хора и ще допринесе за производството на култури, щадящи климата“. Федералното правителство трябва да се възползва от тази възможност и бързо да облекчи потребителите, казва още Зайдел.

Без ДДС върху плодовете и зеленчуците?

Подобни искания са отправени и от Германското дружество по диабет (DDG). „Здравословното хранене не трябва да е въпрос на пари", казва изпълнителният директор на DDG Барбара Битцер. И тя смята, че федералното правителство трябва да се възползва от новата правна възможност и да премахне ДДС върху зеленчуците и плодовете. И настоява „производителите на сладки напитки" да бъдат накарани да компенсират постъпленията в държавния бюджет.

„Захарните напитки са основен двигател на затлъстяването и диабета“, казва тя. Според нея производителите се нуждаят от ефективни стимули, за да намалят драстично съдържанието на захар.

От началото на войната в Украйна животът и в Германия продължава да се оскъпява скокообразно и засега не се вижда облекчение за потребителските цени. Енергоносителите и храната стават все по-скъпи. По данни на Федералната статистическа служба през март хранителните продукти са стрували с 6,2% повече, отколкото година по-рано. Най-силно са поскъпнали хранителните мазнини и масла (ръст от 17,2%) и пресните зеленчуци (поскъпване с 14,8%).

Предложенията в България

И в България през последната седмица се прокраднаха подобни идеи. Във вторник стана ясно, че „Продължаваме промяната“ ще предложи хлябът, плодовете и зеленчуците да не бъдат облагани с ДДС. Депутатът от политическата сила Настимир Ананиев уточни, че партията вече е изготвила предложението си, което ще представи на коалиционните си партньори и на Министерството на финансите.  От партията искат и да се намали ДДС за тока на всички потребители, но Ананиев не уточни как това може да стане. По думите му Министерство на финансите трябва да каже какво може да изпълни и с какъв наличен ресурс разполага държавата това да се случи.

В сряда и икономическият министър Корнелия Нинова обяви, че се обсъжда намаляване на ДДС за някои от хранителните стоки, включително и възможността и за нулева ставка на ДДС за хляба, плодовете и зеленчуците. Според Нинова се обсъжда също и в актуализацията на бюджета да се намалят ДДС и акцизът на горивата, цените на тока, парното и водата, както и да се облагат свръхпечалбите, натрупани в енергийните дружества. Междувременно предложение на БСП за таван на цените на някои стоки – какъвто таван е въведен в редица държави в ЕС, не намира подкрепа в управляващата коалиция.

А още във вторник министърът на финансите Асен Василев коментира пред журналисти, че не подкрепя идеята за намаляване на ставките на ДДС, който е основен приходоизточник за бюджета, защото обичайно това не се отразява на крайните цени и изникват спорове между браншовете. Заради това изказване Василев бе критикуван от собствениците на заведения. Според Българската асоциация на заведенията и Съюза на заведенията в България това изказване на вицепремиера е атака срещу бранша им. „Г-н Василев, сори, но се държите неадекватно към бизнеса", се казва в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
по принцип си прав, но в Германия данъците са нечовешки високи и всяко намаление е повече от закъсняло...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Парите за пенсиите на възрастните хора идват и от ДДС...Ще стане следното - цените НЕ ПАДАТ, а продължават нагоре, пенсиите ще трябва да се увеличат, защото цените са нарастнали и то с пари от намаленото ДДС. Хора, това е икономически сайт, не е трета възраст или работничческо дело :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
Николай Караджов
преди 2 години
Добре ще е за всички ако се намали ДДС на 5% за ТОК, ВОДА (ВиК), ПАРНО, ГОРИВА (имат си акцизи) ГАЗ, напълно възможно и лесно за администриране и с нисък риск от злоупотреби, и с широко участие в икономиката и цените на почти всички продукти и услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Karo
преди 2 години
И аз не съм по басовете, но все пак смятам че не е редно да се събират пари от залъка на населението. Дали цените ще паднат или не, може да се спори, но аз като нормален човек с нормална съвест съм против да събираме ДДС от хляб и лекарства, защото у нас възрастните хора едвам свързват двата края и е неморално да ги товарим с данъци. А всички знаем че платец на ДДС-то е крайния потребител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
melon
преди 2 години
Не съм по басовете, но бих се басирал, че намаленото ДДС няма да доведе до по-ниски цени. Парите от намалението няма да влязат в населението. Имаме вече такъв опит с ДДС -то на ресторантите и книгите. Системата има изградено равновесие. Защо да се пипа?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
das
преди 2 години
Как така ще се намалява ДДС-то за населението? Така ще се отнеме възможността на населението да се включи в събирането на пари за биджета. Нали пари трябва да се събират, а у нас това се прави основно от населението чрез косвени данъци. Както се каза по-долу, бах*ти тъпите германци, нека да вземат пример от нас и да острижат населението до голо. А после населението им да вземе пример от нашите съседи гърците и да измете управляващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
melon
преди 2 години
Премахването или намаляването на ДДС е див и безсмислен популизъм. Населението нищо няма да разбере от това намаляване.По-добре парите от това ДДС да се инвестират в начинания, които биха вдигнали добре заплатена заетост или създали реална икономическа полза за обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
pass
преди 2 години
Бах*ти тъпите германци, те не знаят ли че намаляването и премахването на ДДС-то не води до намаляване на цените на хранителните продукти? То помага само при туризъма, хазарта и кръчмите, за храни и лекарства не помага. Да си махнат първо ДДС-то за тези важни и държавно подпомагани отрсли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
При запазване на сегашния създаващ щети метод за емитиране на евра, дори в държава от еврозоната да се премахне Данък добавена стойност е невъзможно да се прекрати инфлацията. Накратко за ситуацията: Европейският съюз прилага създаващ щети метод за емитиране на евра. Европейската финансова грешка е водещата причина за сегашната инфлация в еврозоната. Европейската централна банка няма капацитет за устойчиво прекратяване на инфлация. Все още обществеността коментира последиците, а е мълчалива за водещата причина. Успешното държавно противодействие спрямо сегашната инфлация в еврозоната е възможно след прекратяване на европейската финансова грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още