IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Европа в момента няма алтернатива на руския газ

На световния пазар просто няма излишни количества, категоричен бе руският лидер

18:01 | 14.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Руският президент Владимир Путин заяви, че в момента Европа няма алтернатива на руските газови доставки и всеки опит те да се ограничат ще има огромни отрицателни последствия за икономиката на континента.

„Адекватна замяна за Европа просто не съществува“, каза Путин в телевизионна реч по време на откриване на среща за предизвикателствата пред руската енергетика, цитиран от Bloomberg. „Просто няма излишни количества на световния пазар и доставките от други страни, най-вече САЩ, които могат да бъдат изпратени за Европа, ще струват на потребителите в пъти повече“, каза още руският президент.

Предупреждението бе отправено, докато европейските компании и правителства обмислят как да отговорят на искането на Кремъл да се плаща за газ в рубли.

Според Европейската комисия преминаването към руската валута ще е в нарушение на санкциите, наложени на Москва след инвазията в Украйна. Компаниите разполагат само със седмици, за да решат какво да правят – искането важи за априлските доставки, а повечето от тези плащания трябва да бъдат направени най-късно през май.

По-рано този месец Путин предупреди, че евентуален отказ за плащане в рубли би означавал спиране на доставките.

По време на срещата в четвъртък Путин не повтори заканата за спиране на количества, но заяви, че неговото правителство вижда проблеми с плащанията за руски енергиен износ, тъй като банки от неприятелски държави бавят трансфера на средства. Той обаче не даде повече подробности.

Междувременно, допълни руският президент, Русия ще работи за това да намали зависимостта си от западни купувачи на енергийни продукти.

„Ще приемем, че в обозримо бъдеще изпращаните на запад енергийни доставки ще намаляват“, каза той. „Затова е важно да подкрепим тенденцията от последните няколко години и стъпка по стъпка да пренасочим нашия износ към бързорастящи пазари на юг и изток“, допълни президентът.

Част от пренасочването се случва на пазара на петрол. Редица ключови купувачи или отказват да приемат руски доставки, или обещават да спрат, когато договорите им изтекат. Въпреки това Русия успява да изпрати част от петрола си към Азия, където изкушава купувачите с изгодни отстъпки от цената.

Пренасочването на руски природен газ от Европа за Азия е невъзможно, тъй като газопроводите на страната на изток и запад работят независимо едни от други. „Газпром“ планира да построи интерконектор, ако бъде сключен трети договор за доставка с Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още