IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари завършиха възходящо волатилна седмица

Петролният и газовият сектор поведе ръстовете в Европа в петък

19:53 | 08.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха с ръст сесията в петък в края на волатилна седмица, когато инвеститорите бяха под въздействието на темпа на затягане на паричната политика от Федералния резерв и новините от Украйна, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня с ръст от 1,2%, а петролният и газов сектор прибави 3,2% към стойността си и поведе ръстовете. Почти всички сектори и големи борси се оказаха на положителна територия.

На корпоративния фронт книжата на германския дигитален магазин Scout24 поскъпнаха с около 14% след съобщения в медиите за възможна оферта за придобиване.

На дъното на бенчмарка цената на акциите на базираната в Малта компания за онлайн хазартни игри Kindred Group се понижи с над 13%, след като тя обяви спад с 30% на приходите си през първото тримесечие. Компанията се позова на последиците от решението си временно да прекрати дейността си в Нидерландия.

Последните пет дни бяха белязани от волатилност, като трейдърите оценяваха подробностите по плановете на Фед за затягане на баланса си и за повишаване на лихвите, за да овладее ускоряващата се инфлация.

Конгресът на САЩ гласува за отмяна на търговския статут на Русия и забрана на вноса на петрол и газ, наред със забраната на всички нови инвестиции в страната и санкциониране на дъщерите на президента Владимир Путин след съобщения за изнасилвания и мъчения на цивилни от руските сили в Украйна.

ЕС също одобри нови санкции срещу Русия, включително ембарго върху вноса на руски въглища.

Дейвид Рош, президент на Independent Strategy, коментира пред CNBC, че пазарите все още не са оценили потенциалното времетраене на войната в Украйна и икономическите последици, особено затягането на паричната политика от централните банки.

„(Путин) ще изтъргува оттегляне срещу намаляване на санкции, така че санкциите ще останат в сила и мисля, че това ще доведе до рецесия в Европа, защото санкциите всъщност ще нарастват и ще се насочат към пълна енергийна блокада“, отбеляза той.

Инвеститорите следят внимателно изявленията на централните банки, за да оценят вероятния темп на затягане на паричната политика в усилията на ръководителите за овладяване на инфлацията.

„Когато болката стане прекомерна за представянето и растежа на икономиката, лихвите на централните банки, разбира се, ще намалеят отново, но мисля, че това ще отнеме повече време, отколкото фондовият пазар смята“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още