IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания санкционира руски медии заради обстрела на Мариупол

Мерките засягат "RT" и агенцията "Спутник", както и ген. Михаил Мизинцев, началник на Центъра за управление и контрол на националната отбрана на Русия

16:50 | 31.03.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Външният министър на Великобритания Лис Тръс. <em>Снимка: Chriss J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Външният министър на Великобритания Лис Тръс. Снимка: Chriss J. Ratcliffe/Bloomberg

Великобритания обяви, че ще санкционира водещи фигури от някои руски медии и руски военен, обвинен в обстрел на цивилни граждани в украинския пристанищен град Мариупол.

В съобщение на външното министерство на страната се посочва, че новите мерки се насочват срещу водещия на новините в руския държавен канал "Россия" Сергей Брилев, главният изпълнителен директор на „Газпром-Медиа“, която притежава телевизионния канал „НТВ“, Алексей Николов, както и главният редактор на руската държавна информационна агенция Sputnik International Broadcasting Антон Анисимов.

В списъка попадат и Светлана Замлелова, главен редактор на новинарското издание „Журнал Камертон“, и още шестима души, свързани с Фондация за стратегическа култура - онлайн списание, регистрирано в Русия.

Правителството директно санкционира и държавни медийни организации – „ТВ-Новости“, които притежават „RT“, бившата „Russia Today“, и „Роосия Сегодня“, която контролира новинарската агенция „Спутник“. По-рано Великобритания отне лиценза за излъчване на RT на Острова, припомня се още в съобщението.

Санкционираният военен е ген. Михаил Мизинцев, началник на Центъра за управление и контрол на националната отбрана на Русия. Той отговаря за планирането и наблюдението на всички руски военни операции.

В медийни съобщения той е определят като „касапина на Мариупол“ и е обвинен, че е наредил бомбардировките на детска болница на 9 март, както и на театъра, приютил над 1000 цивилни, на 16 март. Смята се, че той лично отговаря за продължаващата обсада на Мариупол.

Новият пакет санкции е насочен срещу „потока от лъжи“ на Кремъл за инвазията в Украйна, посочва външният министър на Великобритания Лиз Тръс, цитирана в съобщението.

Мерките предвиждат замразяване на активите на санкционираните във Великобритания, въвеждане на забрана да влизат в страната, както и да работят с британски фирми и граждани.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Аз отдавна заобикалям всякави такива "санкции". Въпроса е в правилния DNS server :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
andy
преди 2 години
Комунизъм по западен модел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
forexar
преди 2 години
руски медии са бомбандирали град? И затова ще понесат последствия?"Freedom is the freedom to say that two plus two makes four" 1984
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още