IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС ще опита да убеди Китай да остане наистина неутрален спрямо Русия

Преди Брюксел да разговаря с Пекин виртуално, руският външен министър отиде на крака в китайската столица

16:22 | 30.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейския съюз ще окаже натиск на Китай наистина да спазва своята неутралност по отношение на конфликта между Русия и Украйна, коментират източници на CNBC. Двете страни ще имат виртуална среща в края на седмицата.

На Запад има големи притеснения за ролята, която може да има Китай във войната в Украйна. Досега властите в Пекин отказват изцяло да осъдят инвазията, която извършва Русия и гласуваха с въздържал се за резолюция на Съвета за сигурност на ООН по казуса.

Китай подкрепя и искането на Русия срещу разширяването на НАТО, припомня още CNBC. Вашингтон коментира преди време, че Москва се е обърнала към Китай за икономическа и военна помощ, но и двете страни отричат за подобно искане.

Но преди виртуалната среща ЕС-Китай, която е планирана за петък (1 април), руският външен министър Сергей Лавров пристигна лично на посещение в Китай днес (30 март). Той разговаря с неговия колега Ван И, съобщава руското издание РБК. От началото на годината нашите отношения бяха подложени на сериозни изпитания и променена международна обстановка, но запазиха своята посока на развитие, е коментирал преди началото на двустранните разговори китайският външен министър. 

От своя страна Лавров е отбелязал, че скоро ситуацията ще се изясни. "Заедно с вас и с другите наши съмишленици ще се придвижим към многополюсен, справедлив и демократичен световен ред", е заявил той.

Европейски чиновници коментират, че срещата ЕС-Китай ще бъде много важна за отношенията в следващите години. Ако Китай подкрепи Русия, ще има много негативен ефект върху двустранните ни отношения, коментират още източници на CNBC.

По-рано през март естонският външен министър Ева-Мария Лиймец коментира, че ако Китай помогне на Русия за инвазията в Украйна, Западът трябва да обмисли санкции и срещу Пекин. В края на миналата седмица някои европейски лидери пък се опитаха да използват Китай и в друго направление - да използва връзките си с Русия, за да бъде сложен край на войната.

"Китай е най-важната страна - тя може да бъде от ключово значение за мирния процес, тя има лостове за натиск и ние всички сме в очакване", коментира пред CNBC италианският премиер Марио Драги.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 2 години
ЕС ще опита да убеди Китай да остане наистина неутрален спрямо Русия === ЕССР се "управлява" от сбирщина неадекватни бюрократи, които успяха на равно място да го заврат в епицентъра на всеобхватна криза. На всичкото отгоре ЕССР няма своята субектност. И с какви разумни и човешки аргументи ще убеждават Китай да не си гледа интереса, а да им клати феса? Точно китайците, които утре-вдруги ден могат да изкупят половината пишман съюз, който така и не е разбрал кои са неговите интереси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
andy
преди 2 години
Китай си гледа интереса и ще направи това, което ще му е в полза. Европейските марионетки колкото и да се напъват нищо няма да променят. Могат само да се самоубият в името на големия бял вожд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още