IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на НАТО не успя да предостави нужния оптимизъм за европейските борси

Войната в Украйна продължава да подкопава надеждите на инвеститорите за връщане на баланса на пазарите

19:19 | 24.03.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от основните борси в Европа приключиха редовната търговия със спадове, докато инвеститорите продължават да следят развитието на войната в Украйна, съобщава CNBC. Във фокуса на трейдърите попадна и срещата на върха на НАТО, на която държавните лидери се договориха да засилят източния фланг на алианса.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,04% до 453,83 пункта.

Германският бенчмарк DAX записа спад от 0,07% до 14 273,79 пункта.

Френският показател CAC изтри 0,39% от стойността си, понижавайки се до ниво от 6555,77 пункта.

Британският измерител FTSE се повиши с 0,09 на сто до 7467,38 пункта.

По време на срещата на НАТО страните-членки се договориха да удвоят броя на бойните групи до осем в източната периферия на съюза, след като Вашингтон обяви, че работи съвместно с алианса, за да се подготвят държавите за възможни биологични или ядрени атаки от Русия.

Водещите развити страни в света планират да предупредят руския президент Владимир Путин да не разполага подобни оръжия на фона на застоя в инвазията му в Украйна. Освен това НАТО поиска от Китай да не осигурява икономическа или военна подкрепа на Москва.

„Всяка употреба на химически оръжия напълно ще промени характера на конфликта“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Това ще бъде грубо нарушение на международното право и ще има широки последици и, разбира се, ще бъде изключително опасно", посочи той.

Освен това САЩ и техните съюзници засилиха натиска върху Москва заради нашествието ѝ в Украйна, след като Вашингтон наложи нови санкции на десетки руски компании в областта на отбраната, стотици членове на парламента и главния изпълнителен директор на най-голямата банка в страната. Американското министерство на финансите публикува и насоки на сайта си с предупреждение, че свързани със злато трансакции с участието на Русия може да бъдат подложени на санкции от американските власти - ход, който цели да предотврати възможността Москва да се измъкне от съществуващи санкции.

европейски европейски

Инвеститорите обърнаха внимание и на икономическите данни от Европа. Войната в Украйна вече се отразява върху икономиката на еврозоната, като публикуваните в четвъртък данни на S&P Global показват, че бизнес активността в региона се е забавила през март, докато цените на суровините са продължили да се покачват, а бизнес нагласите сред компаниите са се влошили. Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната на S&P Global се е свил от 55,5 пункта през февруари до 54,5 пункта през март, сочат предварителните данни на американската корпорация.

В същото време стана ясно, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще затегне достъпа на търговските банки до ликвидност след пандемичната ера на щедрост. Това ще се случи от юли, като регулаторът постепенно ще премахне ултраразхлабените правила, въведени в началото на здравната криза. Ходът е поредната стъпка на банката в посока прекратяване на стимулите, които ЕЦБ въведе, за да смекчи икономическия ефект от Covid-19. На последното си заседание регулаторът реши да ускори темпа на прекратяване на покупките на облигации по старата си програма APP, след като през декември реши покупките по схемата PEPP да изтекат през март.

При индивидуалните акции книжата на Daimler Truck поскъпнаха с над 7%, след като представи финансов отчет, който надмина очакванията на анализаторите и повиши насоките си за 2022 г.

На върха на Stoxx 600 се изкачи британската инвестиционна фирма Bridgepoint, чиито книжа поскъпнаха с 10 на сто на фона на силния ръст на печалбата на компанията за 2021 г.

В дъното на общоевропейския бенчмарк се озова германската индустриална група Kion Group. Цената на акциите ѝ се понижи с 12 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Инвесторът - как тактично не забелязвате какво се случи на московската борсичка? Хем вчера гръмко оповестихте, че днес тя отваря? Не ви харесаха резултатите? Ръстове от по 10-20% не отговарят на политическите ви опорки? Ще ви издразня - една от любимите ми компании - Фосагро, поскъпна с 26,62% днес !!! Не просто се възстанови от спадът си - това и е най-високото ниво някога !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
valentino29
преди 2 години
Абе какъв оптимизъм,реализма му е майката. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Срещата на НАТО не успя да предостави нужния оптимизъм за европейските борси == защото руската ядрена триада е в повишена бойна готовност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още