IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новите преговори между Русия и Украйна оцветиха в зелено европейските борси

Войната продължава да е във фокуса на вниманието на инвеститорите, както и предстоящото решение на Фед през седмицата

19:32 | 14.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха търговията в понеделник с повишения преди новите преговори между Русия и Украйна, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 в края на деня се оказа с 1,2% нагоре, след като автомобилният и банковият сектор записаха по 3,2% повишение, повеждайки ръстовете.

Борси Борси

Таблица: CNBC

Вниманието на света остава насочено към войната в Украйна след уикенд на засилени боеве около столицата Киев. Руските сили бомбардираха градове в страната, убивайки цивилни, които не са успели да избягат. Освен това Русия атакува украински военен учебен център близо до полската граница, като уби 35 души и рани 134.

Санкциите продължават да засягат тежко Русия, а финансовите последици от инвазията в Украйна ще бъдат следени по-внимателно в следващите дни, преди планираното изплащане на държавни облигации.

Преговори се провеждат и днес в опит да се установи стабилно прекратяване на огъня и да се постигне компромис между исканията на Русия и Украйна, въпреки че предишните преговори завършиха с неуспех.

Федералният резерв на САЩ също ще е във фокуса на вниманието тази седмица, тъй като се очаква да повиши целевата си лихва в сряда.

Инвеститорите очакват от централната банка новите ѝ прогнози за лихвените проценти, инфлацията и икономиката, предвид несигурността от ескалиращото геополитическо напрежение.

На корпоративния фронт шведската Storskogen Group беше сред най-добре представилите се в Stoxx 600, записвайки над 6,5% ръст на цената на акциите.

Стойността на книжата на нидерландската инвестиционна компания Prosus се понижи с повече от 10%, озовавайки се на дъното на индекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
явно пак си падал по стълбите и хроничното ти мозъчно увреждане отново се е активирало! Не е срамно да потърсиш професионална помощ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Явно Русия и Украйна сами ще трябва да се разберат. Еврогeйтaците освен да наливат масло в огъня, друго правят ли - при положение, че икономиката им е пред тотален колапс и то още преди руснаците да са им наложили контрасанкции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Новите преговори между Русия и Украйна оцветиха в зелено европейските борси == тия борси, ако бяха гледали на кафе или още по-добре да бяха звъннали на Големия Бял Вожд в Голямата Бяла Къща > по-добре щяха да отреагират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още