IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия почти ще спре вноса на руски петрол до края на годината

Берлин не подкрепя рязкото прекратяване на вноса на руски енергоизточници

17:29 | 12.03.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomperg LP</em></p>

Снимка: Bloomperg LP

Германия обяви в събота, че до края на тази година почти ще спре вноса на руски петрол заради стремежа на Запада да притиснат Москва заради нападението над Украйна.

„С всеки ден, всъщност всеки час, ние казваме сбогом на руския внос“, коментира министърът на икономиката и климата Роберт Хабек, цитиран от Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Ако стигнем до там, ще бъдем независими от руските въглища до есента и почти независими от руския петрол до края на годината“, казва Хабек.

Правителствената статистика показва, че Германия в момента внася една трета от петрола, който потребява, и 45 процента от въглищата от Русия.

Спирането на вноса на руски газ е по-трудната задача за изпълнение от Германия, която внася повече от половината от синьото гориво, което потребява, от Русия.

Хабек се противопоставя на категоричното и рязко спиране на вноса на енергоресурси от Русия. Той предупреждава, че това ще доведе до недостиг през зимата и ще повиши допълнително инфлацията.

Западът наложи сериозни санкции на руската икономика заради войната в Украйна, която Русия започна на 24 февруари.

САЩ и Великобритания заявиха на 8 март, че спират вноса на руски петрол, но те не са толкова зависими от руските доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Опа ето и разбивка по часове :) - http://eso.bg/doc/?38 - свещите са за императора ... а липсите на медицински продукти за населението на Русия което е жалко. Скоро ще липсват памперси, съдомиялни, компютри , телефони дори и неща като тоалетна хартия и гвоздеи. Е да ще имат ракети и какво от това :) ?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Има си панели :) Ето 8-*** година топло и ток ФРИЙ (безплатно) и то в България. Тук може също ! Имаме и залежи на газ и на петрол. Работим ли ги ? - Не ! Защо не ги работим 30 години ? - Защото Русия плаща на разни "загрижени" хора да саботират проектите. Направихме ли тръби към Гърция,Турция,Сърбия, терминал за втечнен газ... за 30 години ? - Не. Защо не направихме виж предния отговор. Свещи ? От какъв зор :) Можем да произвеждаме 3 пъти повече ток от колкото ползваме. Я да видим в реално време - http://eso.bg - ммм отново 2000 MW износ :) в момента. Браво :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Не искме повече руски газ. Искаме Стронций 90, но да е украински.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Давайте, минавайте на свещи. Впрочем може да помислите да внасяте въглища от Китай. Пaляци. Явно не знаете, че в световен мащаб има дефицит И на въглища. А какво стана със зеленашеските ви плaнове? А ако спрете и природния газ, колко въглища ще ви трябват, дето ги нямате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
И парички от къде ще взема вожда ако спре сам газта :-) немците не ги мисли, въпросите са по-скоро към нашите политици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
това полу-обяснение , полу-обещание към вашингтон ли е отправено ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
vanaia
преди 2 години
Аз ако съм на Путин бих им помогнал да се отърват от неговия газ и Петрол....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още