IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е изплатила 300 млн. евро от спешната финансова помощ за Украйна

През следващата седмица Комисията ще отпусне още 300 млн. евро, а до края на годината - още 600 млн. евро

16:28 | 11.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) е изплатила 300 млн. евро от спешната финансова помощ за Украйна, съобщават от пресслужбата на институцията.

Изплащането на средствата е ускорено, за да се помогне за подобряване на макроикономическата стабилност на Украйна в контекста на непредизвиканата и неоправдана инвазия на Русия, посочва се в съобщението.

Това е първоначалната част от първата вноска от 600 млн. евро по новата програма за спешно финансиране на Украйна, която е на обща стойност 1,2 млрд. евро. Очаква се следващата седмица да бъдат изплатени още 300 млн. евро, посочват от ЕК.

Останалите средства (600 млн. евро) ще бъдат изплатени по-късно през годината в съответствие с Меморандума за разбирателство, подписан от ЕС и Украйна.

Комисията подготвя допълнителна програма за финансиране на по-нататъшната подкрепа на Украйна в дългосрочен план.

От 2014 г. насам ЕС и европейските финансови институции са отпуснали над 17 млрд. евро безвъзмездни средства и заеми на Украйна, посочва се още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още