IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Играта на Владимир Путин с Еманюел Макрон

Трудно се общува с руския президент - него просто не го интересува вашата гледна точка, коментира бивш френски дипломат

13:41 | 11.03.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Едва ли има западен политик, който в последния месец официално да е говорил по-често с руския президент Владимир Путин от президента на Франция Еманюел Макрон. От началото на февруари досега двамата са разговаряли 11 пъти, като в един от дните дори са провели два разговора. Но досега Макрон не може да се похвали с някакъв напредък, пише в коментар Politico.

Европейското издание посочва, че пред френския си колега Владимир Путин е обещал хуманитарни коридори от обсадените градове в Украйна, но на следващия ден се е оказало, че те са водели единствено към Русия. Путин се е съгласил на преговори с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), след като руски военни превзеха АЕЦ "Чернобил" и най-голямата ядрена централа в Европа - Запорожката АЕЦ, но досега няма индикация, че подобно нещо ще се случи.

Хванат неподготвен за това развитие на нещата, френският премиер коментира пред репортери: "Това е морален и политически цинизъм, който е непоносим за мен".

Заради тези контакти Макрон си спечели и критики от Прибалтийските страни и Скандинавието, които са и географски най-близки до руската агресия. Но в Елисейския дворец са на мнение, че този канал на комуникация трябва да се запази, особено когато западните санкции срещу Москва се засилват.

"Може да не е много полезно, но трябва да го правим и може би ще успеем да спасим живот", коментира дипломатът Мишел Дукло и допълва, че не бива да се отказват разговори, особено при растящата изолация на Владимир Путин, и играта трябва да продължи.

Всъщност с руския президент Макрон продължава ролята си на европейски преговарящ - доскоро той беше един от европейските лидери с най-близки контакти с американския президент. Става въпрос за Доналд Тръмп и именно Еманюел Макрон се опитваше да поддържа връзките между САЩ и ЕС, особено по въпросите, свързани с НАТО.

Според поддръжниците на Макрон сегашните му усилия целят същото - придържането на Владимир Путин в европейската орбита, за да могат да бъдат избегнати допълнителни конфликти с ЕС. "Визията му е, че трябва да предложим на Русия алтернатива на Китай", коментира бивш съветник на френския президент. Затова и Макрон покани Владимир Путин в Париж през 2017 година, а през 2018 година се срещна още два пъти с него.

Експертите обаче критикуват следващите стъпки на Макрон - през 2019 година той покани Путин в лятната резиденция на френския президент на Лазурния бряг. Нормално е да каниш чужди лидери в Елисейския дворец, но не и на толкова "интимно място", коментира Дукло. Според Никола Тенез Макрон е пропуснал да очертае "червените линии" в отношенията с Путин.

Владимир Путин не изглежда много заинтересован от Макрон. Според критици на френския президент със своите разговори с руския президент в момента той работи повече за спечелване на предстоящите президентски избори, отколкото да реши конфликта в Украйна. Макрон ще се опита да спечели нов мандат през април.

Реално основният проблем в комуникацията с Владимир Путин е, че няма диалог, смята френски дипломат, който е участвал в преговорите за Минските споразумения през 2014 година. В руската история Владимир Путин ще бъде запомнен с неговия наратив към Великата Руска империя и късния сталиниски комунизъм. "За него вашата гледна точка няма значение", казва още дипломатът и описва преговорите в този формат като "едностранчиви".

Самият Макрон коментира, че в началото на февруари сякаш се е срещнал с друг човек - в Москва Путин го е залял с "дълги монолози" и "исторически препратки". Според анализатори обаче руският президент винаги е бил такъв, просто Макрон не искал да го осъзнае досега.

Сега Еманюел Макрон ще работи за по-тежки санкции срещу Русия, даже и като компенсация за предишния си ентусиазъм, пише още в своя коментар Politico. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
От какво да е заинтересован те с Макрон си направиха гаргара за подводниците неговите хора той иска Путин да го уважава.------ Макрон най много може сам да вземе решение дали да пусне или да не пусне задържаният руски кораб на Ламанша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Упс... Внимавай с валиума, не предозирай - имаш характерните странични ефекти: Неясно виждане, хипотензия, диплопия, неясен говор, незадръжка на урина, запек, възможни са и агресия и възбуда, рядко транзисторна левкопения. Депресия като възможно недиагностицирано заболяване, а при високи дози и самоубийство. Апнея и спиране на дишането много рядко, при стари хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Крадеца вика дръжте крадеца :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 2 години
"Владимир Путин не изглежда много заинтересован от Макрон." . . . И от какво да е заинтересован? От влиянието му върху Украйна? Съдбата на Европа пак ще се решава от САЩ и Русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още