IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шарл Мишел е разговарял с Владимир Путин за хуманитарни коридори

В следващите дни ЕС ще обсъди молбата на Украйна за преговори за присъединяване към Общността

17:22 | 07.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Шарл Мишел. Снимка:&nbsp;Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Шарл Мишел. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че е разговарял днес с руския президент Владимир Путин, съобщава БТА.

Обсъдихме трагичната обстановка в Украйна, призовах президента Путин да спре незабавно военните действия и да осигури хуманитарни коридори, уточни Мишел с пост в Twitter. ЕС осъжда възможно най-решително руската агресия срещу Украйна, добавя той.

Мишел допълва, че с Путин са се разбрали да поддържат връзка.

Председателят на Европейския съвет пише, че е във връзка и с украинския президент Володимир Зеленски. Мишел съобщава, че в следващите дни ЕС ще обсъди молбата на Украйна за преговори за присъединяване към Общността.

Според дипломатически източници на Bloomberg няколко държави от Западна Европа не са така склонни да дадат на Украйна статус на страна кандидатка за членство – първа стъпка по дългия процес за членство в блока.

Германия, Нидерландия и други страни искат първо Европейската комисия за даде мнение за това до каква степен Украйна е готова за членство, преди да се вземе политическо решение, отбелязват дипломати. По-късно тази седмица предстои среща на върха във Франция. Страните искат Брюксел да се фокусира върху предоставянето на практическа помощ за Украйна и прекратяването на войната, а не върху процес, който може да продължи десетилетия, отбелязва един от източниците.

Страните, които подкрепят предложението обаче твърдят, че ще има символична важност това европейските лидери да подкрепят искането на Киев, дори и реалният процес по присъединяване да остане дълъг и сложен.

ЕС стои твърдо зад Украйна в усилията да се облекчи човешкото страдание, предизвикано от руската агресия, заявява Мишел. Той допълва, че усилията са насочени и към осигураяване на ядрена безопасност.

Междувременно министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви по-рано през деня, че продължават евакуациите на българи, които искат да бъдат евакуирани. Тя се срещна с посланика на България в Украйна Костадин Коджабашев и генералния ни консул в Одеса Светослав Иванов, съобщава БТА.

Министър Генчовска подчерта, че до този момент около 1000 български граждани са евакуирани от страната от началото на военния конфликт, които са почти 100% от постоянно и временно пребиваващите там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още