IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stoxx 600 записа най-слабата си седмица от март 2020 г.

Войната в Украйна продължава да помрачава търговията на всички основни европейски борси

19:52 | 04.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия за седмицата с понижения, докато напрежението между Русия, от една страна, и Украйна и Запада, от друга, продължава да нараства на фона на руската инвазия на територията на своя съсед, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 3,56% до 421,78 пункта. За цялата седмица индексът изтрива 7% от стойността си – най-лошият седмичен резултат от март 2020 г.

Германският показател DAX записа спад от 603,86 пункта, или 4,41%, до ниво от 13 094,54 пункта.

Френският индекс CAC отчете понижение от 4,97% до 6061,66 пункта.

Британският измерител FTSE изтри 3,48% от стойността си, смъквайки се до равнище от 6987,14 пункта.

В петък сутринта стана ясно, че руските военни сили са окупирали площадката на най-голямата ядрена електроцентрала в Източна Украйна, за която се твърди също, че е и най-голямата в Европа. Ходът повиши залозите в инвазията на президента Владимир Путин, който бомбардира градове в цялата страна.

Действието на руските сили в Украйна доведе до извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за което настоя британският премиер Борис Джонсън. Вашингтон остро осъди случилото се в "най-голямата АЕЦ в Европа"  като в Twitter американското посолство в Украйна го определи като "военно престъпление".

Руският президент Владимир Путин заяви от своя страна, че Русия е отворена за диалог с Украйна и с всички, които искат мир, при условие че всички искания на Москва бъдат изпълнени. Исканията на Русия включват неутрален и неядрен статут на Украйна при задължителна "демилитаризация" на страната, "денацификация" на украинската държава, признаване на руския суверенитет над Крим и на суверенитета на Донецката и Луганската народна република в административните граници на Донецка и Луганска област в Украйна.

европейски европейски

Инвеститорите обърнаха внимание и на новите икономически данни от региона. Продажбите на дребно в еврозоната нарастват по-слабо от очакваното през януари, според Евростат. Причина за по-малкия ръст са били намалелите продажби на горива и свитите разходи за храна и онлайн пазаруване, след като инфлацията за пореден месец се ускори до рекордно равнище.

Продажбите на дребно в еврозоната са нараснали с 0,2% на месечна и със 7,8% на годишна база. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха месечно увеличение в размер на 1,3% и годишно в размер на 9,1%.

При индивидуалните акции книжата на миннодобивната компания Polymetal International поскъпнаха с 25 на сто, след което изтриха част от прибавената стойност, след като JPMorgan Chase понижи оценката си.

На дъното на Stoxx 600 се озова Telecom Italia, чиито акции поевтиняха с близо 16 на сто, тъй като анализаторите понижиха прогнозата си на фона на обявената от телекома загуба за 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още