IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окупацията на „Запорожие“ предизвика разпродажби на европейските борси*

Ирационалността също играе важна роля в днешната търговия, смята експерт

12:52 | 04.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:EPA/MAXIMILIAN VON LACHNER</em></p>

Снимка:EPA/MAXIMILIAN VON LACHNER

Атаката срещу украинската атомна електроцентрала в Запорожие предизвиква силни разпродажби на пазарите на стария континент. Сутринта германският Dax се срина с повече от три процента до 13 242 пункта, което представлява спад от над 450 пункта.

Към 12:00 часа DAX e надолу с 3,55% до 13 206 пункта, в Париж CAC се понижава с 3,48% до 6156 пункта, а в Лондон FTSE губи 3,05% от стойността си.

Още преди официалния старт на търговията на пазарите цареше силно паническо настроение, а германският водещ индекс се търгуваше извънборсово на цени под 13 300 пункта. При отварянето на борсата нещата се успокоиха, като първоначално Dax се покачи до 13 562 пункта.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,8% в началото на търговията, като автомобилният подсектор се срина с 2,7%, а компаниите за комунални услуги преодоляват низходящата тенденция и добавят 0,8%, предава CNBC.

Рано сутринта в петък в тренировъчна база на украинската атомна електроцентрала „Запорожие" избухна пожар след атака от страна на руските сили. Представители на Украйна съобщиха, че ситуацията вече е безопасна, а екипът на САЩ за реагиране при ядрени инциденти е бил активиран.

Международните лидери осъдиха атаката, а министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви на украинския президент Володимир Зеленски, че ще свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което да се обсъди нападението.

През последните дни Русия засилва нападението срещу съседката си, като обстрелва големи градове и напредва към столицата Киев. Инвазията предизвика безпрецедентни икономически санкции от страна на западните правителства.

Инвеститорите си задават тревожния въпрос: какви последици може да има войната в Украйна? Тъй като едва ли някой може да прецени това, акциите се търгуват със силна волатилност.

За управителя на активи Маркус Шон ирационалността също играе важна роля в днешната търговия. Dax продължава да спада към 13 200 пункта, въпреки че ситуацията около атомната електроцентрала се стабилизира. Имало е "само" пожар в административна сграда на територията на атомната електроцентрала и няма остра радиоактивна опасност, пояснява той пред Handelsblatt.

„Новините от Украйна все още доминират събитията на финансовите пазари", пише валутният експерт Ю На Парк Хегер от Commerzbank. Руските войски продължават да настъпват, Западът наложи допълнителни санкции и все повече западни компании се изтеглят от Русия. "Опасенията за енергийните доставки в Европа продължават и пазарите остават съответно нервни", казва той, цитиран от dpa-AFX. Цените на петрола се повишиха в петък сутринта, но останаха доста под многогодишните върхове, достигнати в предишния ден в резултат на кризата.

* към 12:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Обикновенно нацистите атакуват друга територия :) Не съм чувал обратното.Така,че ясно кой е агресора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 2 години
Сега ще дойде безработната юристка да ти обясни какъв си национален предател, щом говориш такива работи :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
petrg5s
преди 2 години
По руските вестници така пише,но има видеа и снимки.Или ако не вярваш на тях, изгледай пресконференцията на МААЕ (Международната агенция за атомна енергия_) Хората обясниха всичко от-до,кое,как и защо и апелираха за бърз отговор от Запада ,понеже това е прецедент ! Някой да напада атомна централа .Наслушахме му се на лъжите на късия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Кой да обясни на малоyмниците, че самата централа бе превзета още преди 2 дена, а завързалото се кратко сражение с нацистки диверсанти (не са били от редовната украинска армия, която далеч не си е загубила умът) е била в учебен център извън територията на АЕЦ? Иначе на издънките на рошавият вече никой не се учудва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още