IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Системата на сигурност в света трябва да се крепи на идеята за баланс на интереси

Ако няма балансиран интерес, възникват военни конфликти, коментира д-р Станислав Бачев, политолог и историк

17:18 | 01.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един от поводите за конфликта в Украйна беше заявката на украинския президент да върне ядрения ѝ статут и е нормално това да предизвика остра реакция от страна на Русия, защото противоречи на всички международни договорки. Това заяви в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria д-р Станислав Бачев, политолог и историк.

По думите му другият повод е нарастващото влияние на НАТО, която постепенно започна да разгръща своята инфраструктура на украинска територия, въпреки че Украйна не е член на организацията.

„Вече има ясно противопоставяне от една страна на един глобален елит и от друга страна на една от държавите, които защитават и са гарант на разбирането за това какво е класическа държава и какво е класическо общество. Това е големият мащаб на този сблъсък“, посочи д-р Бачев.

Според него в основата на конфликта стои Донбас и отношението на настоящата украинска власт към гражданите на Донбас. „Това беше пропускано и в нашия информационен поток. Последните осем години никой не го споменаваше като проблем“, коментира политологът.

Д-р Бачев е на мнение, че системата на сигурност в света трябва да се крепи на идеята за балансиране на интереси. „Когато това изчезне, се случва това, което виждаме в момента. Преговорите в Беларус бяха закономерни и са шанс да се запази стартовата позиция при бъдещите преговори“, коментира политологът и очаква „тези малки преговори“ след това да продължат.

Д-р Бачев смята, че Европейският съюз играе за време, но това е грешна позиция, защото с напредване на времето вариантите се изчерпват.

„Оръжието, което евентуално ще пристигне в Украйна, кой ще го ползва? Вероятно половината от него ще отиде на черния пазар. Тези изтребители, които предстои да бъдат дадени, от какви писти ще летят? Летищата не функционират или са под контрола на руските войски. По какъв начин това ще допринесе за изчистване на бъдещите преговори, каквито несъмнено ще има“, риторично попита Бачев.

Той се надява да се говори по-балансирано и предупреди, че големият губещ в конфликта ще бъде ЕС и малки държави като България.

Къде е генезисът в конфликта Русия-Украйна? Какви са резултатите от срещата между Украйна и Русия? Каква позиция ще заеме Германия за забраната на SWIFT в Русия? Има ли неразбиране на народопсихологията на руснаците? Как се отразяват санкциите на Русия?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 2 години
Не бях чел толкова много русофилски групости на едно място. И то от първото изречение. Още след разпадането на СССР, САЩ, РФ и UK гарантират с подписан договор, че гарантират териториалната цялост на Украйна. Този договор не е денонсиран до ден-днешен. 2014 в нарушение на същия договор, Крим беше анексиран и бяха създадени 2 замразени конфликта. Ако толкова те е грижа за правата на руснаците в Донбас, защо нападаш от 3 страни цялата държава, а не само проблемните според теб области?След всичко видяно, аз да бях на мястото на Украйна, щях веднага да си набавя ядрени ракети. Явно писмените гаранции не вършат работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още