IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ги Верхофстат: Войната в Украйна показа, че е необходим истински ЕС

Бившият премиер на Белгия призовава най-накрая да се създадат енергиен, дигитален и банков съюз, които са спъвани от десетилетия

20:47 | 26.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бившият премиер на Белгия Ги Верхофстат. <em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Бившият премиер на Белгия Ги Верхофстат. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Войната в Украйна показа, че е необходим истински Европейски съюз (ЕС), заяви бившият белгийски премиер Ги Верхофстат пред журналисти в Дъблин, където участва в заседанието на гражданския панел по въпросите на икономиката, образованието и цифровизацията от Конференцията за бъдещето на Европа.

Верхофстат, който е депутат в Европейския парламент (ЕП) от либералната група "Обнови Европа" и съпредседател на Изпълнителния съвет на Конференцията, изрази съжаление, че сега няма истински съюз, и даде като пример, че се забави решението за изключване на Русия от международната разплащателна система SWIFT - мярка, която според него реално би повлияла на руската страна и би допринесла за прекратяване на военните действия. Един урок, който ни даде тази "жестока агресия", е, че ЕС има нужда от редица реформи, подчерта Верхофстат и разкритикува бавния и тромав процес на взимане на решение с единодушие от страните членки.

Виновни са тези, които смятат, че решенията може да бъдат взимани на национално равнище. Това не е така, поотделно сме по-слаби, изтъкна белгийският евродепутат, виден привърженик на идеята за федерална Европа.

В отговор на въпрос на БТА какво е можел да направи ЕС, за да предотврати войната в Украйна, Верхофстат разкритикува липсата на обща политика в областта на отбраната. Когато европейският проект стартира през 1955 г., се предвиждаше създаването на отбранителен съюз, но такъв все още няма. Малко цинично е, че той бе отхвърлен от парламента на Франция, която сега най-много настоява за отбранителен съюз. Светът и Европа щяха да са много по-различни, ако имаше такъв съюз, убеден е Ги Верхофстат.

Белгийският евродепутат посочи, че най-спешните мерки, които сега са необходими срещу Русия, са тя да бъде изключена от SWIFT, да ѝ бъдат наложени икономически санкции и Украйна да бъде снабдена с оръжие.

Що се отнася до засилването на Европа, Ги Верхофстат наблегна изрично на необходимостта от енергиен, дигитален и банков съюз.

Един енергиен съюз би помогнал за сдържане на Русия. Взехме решение за това още на среща на върха на ЕС преди 16 години (б. ред.: през 2006 г. Ги Верхофстат е премиер на Белгия), но то все още не е реализирано, каза той. Верхофстат припомни, че енергийната политика остава в компетенциите на националните правителства и изрази надежда въпросът за създаване на европейски енергиен съюз да се върне на масата за преговорите през следващите месеци.

Белгийският евродепутат посочи като слабост и липсата на Европейска дигитална агенция. Страните членки на ЕС сами определят своята политика в тази сфера и затова големите американски технологични компании доминират в сектора, отбеляза той.

Съпредседателят на Конференцията за бъдещето на Европа я определя като полезна за подобряване на механизма за взимане на решения в съюза.

Верхофстат приветства демократичния характер на процеса. Препоръките, които ще бъдат приети утре от панела, трябва да получат подкрепата на най-малко 70 процента от участващите граждани, а поправки в конституциите на държавите се одобряват от парламентите с по-малко мнозинство (б. ред.: обикновено квалифицирано мнозинство от две трети), отбеляза той.

Белгийският евродепутат също така припомни, че на референдуми гражданите просто гласуват за или против конкретно, поставено пред тях предложение. Това разделя обществата, констатира той.

На Конференцията хората се събират, търсят общото и намират споразумение - това е много по-демократично, изтъкна Верхофстат. Той изрази надежда механизмът да стане постоянен и Конференцията за бъдещето на Европа да се свиква на всеки пет години. Конференцията не заменя представителната демокрация с пряка, но е важно допълнение към нея, каза в заключение бившият белгийски премиер. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
studioaa
преди 2 години
Този е основния виновник за кризата в Украйна и заради него и неговите действия днес се случи тази война. Той протестираше за евроинтеграция на Украйна на майдана през 2014 и искаше преврат срещу тогавашния президент. После този беше най-големият защитник на инвазията в Либия и войната срещу Кадафи. Сега кризата в Украйна, която той сам причини, може да убие неговия любим съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още