IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обяви, че е превзела град Мелитопол

Украинските власти все още не са коментирали нищо за случващото се там

10:09 | 26.02.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Eric Lee/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eric Lee/Bloomberg

Руските сили са превзели югоизточния украински град Мелитопол в събота, съобщиха от външното министерство на Русия. Това се случи, след като Москва нанесе координирани удари с крилати ракети и артилерия по няколко града в страната, включително и столицата Киев, предава Ройтерс.

Украинските власти не са открити веднага за коментар относно съдбата на Мелитопол – град с около 150 хил. души население. Ако бъде потвърдено, това ще бъде първото голямо населено място, което руснаците завземат от началото на инвазията в четвъртък.

По-рано властите в Украйна заявиха, че руските сили са изстреляли крилати ракети от Черно море по Мариупол, както и по градовете Суми и Полтава.

Управниците казаха, че ракета е ударила жилищна сграда в Киев, а свидетел е коментирал пред Ройтерс, че друга е ударила район, намиращ се близо до летището. Все още няма данни за жертви.

По-рано е започнала стрелба близо до сгради на правителството в центъра на града, коментира друг свидетел.

Президентът Владимир Зеленски, който говори в ново обръщение извън офиса си в Киев, каза: „Няма да хвърлим оръжие, ще защитим държавата си“.

Украинските власти призоваха гражданите да помогнат за защитата на Киев от настъпващите руски сили, но след като сраженията станаха по-интензивни, руското и украинското правителството сигнализираха, че са отворени за преговори. Това беше първият лъч надежда за дипломация, откакто руският президент Владимир Путин даде начало на инвазията.

Командването на военновъздушните сили съобщи по-рано за тежки боеве близо до авиобаза Василков, намираща се югозападно от столицата. По думите му един от изтребителите е свалил руски транспортен самолет. Ройтерс не е успяла да потвърди независимо тези твърдения.

Михаил Подоляк, съветник в кабинета на президента, каза, че ситуацията в Киев и в покрайнините му е под контрол. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Сериозно, от униана да се информираме? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Тя понеже го е превзела без бой забрани на всички медии на територията на РФ да публикуват друго освен официалната информация от Кремъл, както и има пълна забрана да проверяват истинността и. Путин е фашист!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Направих забележка на Инвестор преди време, че прави руска пропаганда и те се обидиха. Разбирам че не го правите умишлено, просто превеждате статии които са си руска агитация. Паднал град Мелитипол, а колко от вас бяха чували за Мелитипол досега? И понеже трябва да представяте всички гледни точки бихте, могли с някакъв банер да предупреждават, че статията е от руски източник и е възможно да е подвеждаща или манипулираща. PS Не си мислете че съветвам някого, само едно мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
fon
преди 2 години
Тя Русия е обявила какви ли не глупости и лъжи до този момент. Защо изобщо допускате като медия в натовска държава да разпространявате лъжите им в този момент? И се информирайте от тукhttps://***.unian.net/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Gocho
преди 2 години
По интересното е че го е превзела без бой Така наречените "защитници" са се предали при първата възможност ,подписали са даже декларации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още