IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски е отхвърлил предложение на САЩ да бъде евакуиран от Украйна

Междувременно Франция изпраща оръжия на украинските сили

09:50 | 26.02.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Украинският президент Володимир Зеленски е отхвърлил предложение на Вашингтон да му бъде помогнато да се евакуира от Украйна, твърдят американски медии, цитирани от BBC.

Зеленски е казал, че „битката е тук. Нуждая се от боеприпаси, не от от превоз“, писа Associated Press, позовавайки се на информация от висш служител на разузнаването, който е пряко запознат с разговора.

Washington Post също цитира американски и украински представители на властта, които твърдят, че правителството на САЩ е готово да помогне на Зеленски.

Украинският държавен глава получи похвали в социалните мрежи за отговора му на руската инвазия. Бившият комик и актьор по-рано изнесе реч, в която се закле да продължи да се бори, като каза: „Когато ни нападнете, ще видите лицата ни. Не гърбовете ни“.

По-рано в петък той публикува видео, в което се виждат той и ключовите му помощници в столицата. С това той опроверга слуховете, че е избягал от Киев.

„Всички сме тук“, каза той. „И така ще остане“.

Междувременно стана ясно, че Франция е изпратила оръжия към Украйна. Зеленски написа в Twitter, че е разговарял с френския президент Еманюел Макрон рано в събота, когато е „започнал нов ден на дипломатическата фронтова линия“.

„Антивоенната коалиция работи!“, написа Зеленски.

В събота Макрон публикува видео, в което посочи: „Войната ще продължи – трябва да се подготвим за нея!“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
Истински изживявам случващото се между Русия и Украйна. Но ми си струва, че Зеленски театралничи според занаята си. Фразата му е по аналогия с шеговитата фраза на шпионина "В Москва съм. В Москва съм". И нека не се надценява много. Повече ме боли за него, че ТОЛКОВА се стараеше и служеше на западните си господари, но както казват руснаците, май ще излезе ЗРЯ. Западняците си гонят техните сметки, пък нека двете съседни и братски държава в Източна Европа се унищожават. Същото сега е и по мисленето на санкциите към Русия. Вижте колко ОБИКОЛНО ги споменават. В смисъл да не им навреди. За съжаление на ВСИЧКИ ще навреди. И стига хитрини, "печени" натовци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 2 години
Вчера Зеленски предложи да води преговори с Руснаците днес американците искат да го евакуират, ама той отказал - Ако има късмет може руснаците да стигнат до него преди американците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още