IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските сили нанесоха ракетни удари по украински градове

Президентът Володимир Зеленски обяви, че украинците няма да хвърлят оръжията, а ще се защитават

09:05 | 26.02.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руските сили предприеха координирани ракетни и артилерийски атаки срещу украински градове в събота, включително срещу столицата Киев, където избухна стрелба в близост до правителствени сгради в центъра на града, казаха военни служители и свидетели, цитирани от Ройтерс.

Украинските сили призоваха гражданите да помогнат за защитата на Киев от настъпващите руските сили, които в четвъртък дадоха начало на най-тежката криза в европейската сигурност от десетилетия.

Но когато сраженията ставаха все по-интензивни, руското и украинското правителство сигнализираха, че са отворени за преговори. Това даде първия лъч надежда за дипломация, откакто руският президент Владимир Путин започна инвазията.

Артилерийски снаряди са избухнали в Киев, твърди свидетел пред Ройтерс.

Украинските власти казаха, че руските сили са изстреляли крилати ракети от Черно море по градовете Суми, Полтава и Мариупол и е имало тежки боеве в близост до южния град Мариупол.

Президентът Володимир Зеленски отправи видео обръщение извън офиса си в Киев. „Ние няма да хвърлим оръжията, ние ще защитаваме държавата си“, каза той.

Командването на въздушните сили съобщи по-рано за тежки боеве близо до авиобаза Василков югозападно от столицата, която според него е била атакувана от руски военни парашутисти.

По думите му украинските сили са успели да свалят руски транспортен самолет. Ройтерс не е успяла независимо да потвърди тази информация.

Информационна агенция Интерфакс заяви, че руските сили са поели контрола на киевската водноелектрическа централа, но Михаил Подоляк, съветник в кабинета на президента, каза, че ситуацията в Киев и покрайнините му е под контрол.

„Има случаи на диверсионно-разузнавателни групи, работещи в града, а полицията и силите за самоотбрана работят ефективно срещу тях“, коментира Подоляк.

Министерството на отбраната каза на жителите на Киев да направят коктейли Молотов, за да отблъснат нашествениците.

Стотици хиляди семейства са напуснали домовете си, за да потърсят безопасност, твърди служител на ООН.

Украйна твърди, че са били убити над 1000 руски войници. Русия не обяви данни за жертвите. Късно в четвъртък Зеленски каза, че са убити 137 войници и цивилни, а стотици са раненни.

Апелът на Путин

След седмици на предупреждения от западните лидери, Путин започна тристранна инвазия на Украйна от север, изток и юг в четвъртък. Това е атака, която заплашва да наруши европейския ред след Студената война.

„Отново призовавам военнослужещите в Украйна: не позволявайте на неонацисти и (украински радикални националисти) да използват вашите деца, съпруги и възрастни родители като жив щит“, каза Путин в телевизионно обръщение. „Вземете властта в свои ръце“.

Руският държавен глава посочи необходимостта от денацификация на ръководството на Украйна като една от основните причини за инвазията, като го обвини в геноцид срещу рускоговорящите в Източна Украйна. Киев и западните му съюзници отхвърлят обвиненията като неоснователна пропаганда.

Украинците гласуваха с огромно мнозинство за независимост при разпадането на Съветския съюз, а Киев се надява да се присъедини към НАТО и ЕС – стремежи, които предизвикват гнева Москва.

Путин твърди, че Украйна, демократична държава с 44 млн. души население, е нелегитимна държана, отделена от Русия – възглед, който украинците смятат за насочен към изтриването на тяхната история. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
penman
преди 2 години
Данеби фашисткия режим на Путин да е по-демокатичен? Жалко, че има хора с такова мислене у нас. Вероятно си бил член на Партията, с родители "активни борци".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Кисимов
преди 2 години
Украйна е необятна велика държава и колкото и области и части да късат от нея си остава двойно по-голяма от Румъния, значи е велика. Украинците си имат славянския бог Сварог и забележителни културни постижения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 2 години
Как е върви ли "освобождението" или цикли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Украйна - демократична държава? Я пак?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още