IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК признава, че ЕС е силно зависим от вноса на критични суровини и химикали

При редкоземните метали и фотоволтаиците зависимостта е трудно преодолима

21:21 | 23.02.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Текущите усилия позволяват значителен напредък в справянето със зависимостите на ЕС в областта на батериите, констатират от ЕК. Продължава засилването на производствения капацитет, като до 2025 г. се очаква производството да удовлетворява 70% от очакваното европейско търсене на батерии за електрически превозни средства. Това ще бъде резултат от значителни инвестиции в европейската акумулаторна екосистема със 111 големи проекта, включително приблизително 20 гигафабрики.

В рамките на Horizon Europe беше създадено партньорство за батерии с общ бюджет от 925 млн. евро. По първата работна програма (2021-2022 г.) ще се осигурят 293 млн. евро за изследователски проекти по веригата на стойността на батериите.

Европейският алианс за чист водород през ноември 2021 г. представи инвестиционен тръбопровод от повече от 750 проекта, които неговите членове планират да предприемат до 2030 г., допълва се в документа.

Редкоземните метали – без алтернативни доставчици

Търсенето в ЕС на редкоземни метали – ключов компонент за производството на електромобили например, може да се удвои до 2030 г. до 40 000 тона годишно. Търсенето на магнезий също се очаква да се увеличи значително успоредно с потреблението на алуминий.

Китай обаче държи 89% от световното производство на магнезий. Той също така доминира в цялата верига на стойността на редкоземните елементи и достъпа до тях.

В ЕС няма производство на магнезий, ЕС не добива и редкоземни елементи, заради което блокът е изправен пред важни стратегически зависимости и рискове за сигурността на доставките (например поради потенциални ограничения за износ, наложени от трети държави).

Европейските компании трябва да се подготвят за повишение на цените на магнезия, както и рискове от недостиг, предупреждава се в доклада.

Химикали и фотоволтаици

ЕК идентифицира и шест специфични химикала, от които ЕС има стратегическа зависимост - йод, флуор, червен фосфор, литиев оксид и хидроксид, молибденов диоксид и волфрамати. Повечето от тези неорганични съединения обикновено са специфични (преработени) форми на (критични) суровини материали. Вследствие на зависимостта от някои (критични) суровини, химическата промишленост надолу по веригата също е изправена пред стратегически зависимости.

Китай, Русия, Виетнам, Казахстан са важни износители за ЕС на тези шест химикала.

Моделирането на Комисията предполага, че постигането на целите на Европейския зелен договор ще предполага трикратно увеличение на производството на слънчева енергия до 2030 г. и почти десетократно увеличение до 2050 г. Това поставя производството в ЕС в стратегическа зависимост по веригата на слънчевата фотоволтаична верига на стойност.

Китай е водещ във всички етапи на производствената верига на стойността в този сегмент. С оглед на такава значителна пазарна концентрация слънчевата индустрия може да се изправи пред ситуация, в която вече не е в състояние да смекчи тези рискове чрез диверсификация или гъвкаво реагиране, предупреждава се в документа.

ЕС е зависим и от вноса на критични суровини, важни за фотоволтаичната верига за доставки (например силиций).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
deiveli
преди 2 години
Само това да им беше проблема на джeндъритe !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Всеки, които се е опитвал да се подпичква с търговски партньор знае, че отговорът много често е текме в задните части или въвеждане на яко ценово дране. А това, което евроgейците системно вършат срещу Русия, си е точно за текме. И то вече се готви. Е, няма да е от днес за утре, но в рамките на 4-5 години ЕС може да остане без грам руски природен газ. И да купува руски LNG, ама чрез посредници, които също си включват парсата. Както напоследък правят американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Изобщо не правят оценка на зависимостта си от вносът на газ, петрол, въглища, пшеница, изкуствени торове, защото там ситуацията не е лоша, но е направо ужасяваща. Самият факт, че еврогeйcките неадекватници се зъбят на Русия, при положение, че Китай я подкрепя твърдо, и това - само за да угодят на САЩ, вече е равносилно на измяна. Въпросът е доколко толерантни ще се покажат Русия и Китай и - ако не са такива - колко ще издържат европейците, преди да вдигнат революция и да окълцат зелките на тия в ЕК !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Да напишеш му.р га.в вече стана неприлично. А дали вече забраниха и думите "баща" и "майка"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
не може да бъде! Не го вярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още