IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК признава, че ЕС е силно зависим от вноса на критични суровини и химикали

При редкоземните метали и фотоволтаиците зависимостта е трудно преодолима

21:21 | 23.02.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) остава силно зависим от доставките на редкоземни метали, магнезий и фотоволтаични панели от Китай, като не разполага с големи възможности за диверсификация или заместване на доставките заради концентрацията на производството в азиатската икономика. ИТ секторът в ЕС също така е по-слаб в сравнение със САЩ, като се отбелязва изоставане и по отношение на киберсигурността и се подчертава риска ЕС да стане още по-зависим от доставчици от ограничен брой икономики за достъп до критични технологии в тези области.

Това се подчертава в актуализирания задълбочен преглед на стратегическите зависимости на Европа, представен днес от Европейската комисия (ЕК).

В доклада Комисията е направила оценка на стратегическите зависимости и капацитет на ЕС в шест стратегически области (суровини, активни фармацевтични съставки, литиево-йонни батерии, чист водород, полупроводници и облачни и периферни изчисления). Комисията ще започне втори етап на задълбочени прегледи на потенциалните зависимости в ключови области, сред които продукти, услуги или технологии, които са ключови за двойния преход (като възобновяеми източници, съхранение на енергия и киберсигурност).

Изводът е, че ЕС е постигнал известен напредък в преодоляването на някои зависимости. Наскоро стартирали международни партньорства ще позволят по-диверсифицирани и устойчиви вериги на доставки на някои критични суровини, посочва се в документа.

Индустриални алианси и нови проекти

Текущите индустриални алианси за батерии, водород и суровини играят важна роля за укрепване на европейската отворена стратегическа автономия, включително чрез идентифициране на нуждите от инвестиции и изграждане на тръбопроводи.

Започнали са и нови индустриални съюзи в областта на полупроводниците и облачните услуги. Осъществени са важни частни и публични инвестиции, улеснени и от текущи важни проекти от общ европейски интерес за пробивни иновации в батериите и полупроводниците.

Страните от блока подготвят и нови проекти от общ интерес за водород и полупроводници.

ЕК подчертава обаче, че някои зависимости ще трябва да се преодолеят от самите индустрии и компаниите.

В доклада пише, че са създадени стратегически партньорства с Канада и Украйна (съответно през юни и юли 2021 г.). Партньорството с Канада се фокусира върху интегрирането на веригите на стойността на суровините между ЕС и Канада, като същевременно засилва конкретно сътрудничеството в областта на науката, технологиите и иновациите; както и екологични, социални и управленски критерии и стандарти.

Партньорството с Украйна включва дейности по цялата верига на стойността както на първични, така и на вторични критични суровини и батерии. Проучват се и други международни партньорства, включително с шест африкански пилотни държави.

Оценка на необходимите инвестиции

Европейският алианс за суровини е идентифицирал необходимостта от инвестиции в размер на 1,7 млрд. евро в редкоземни метали и 9 млрд. евро за други проекти по веригата на стойността на суровините. Създадена е и работна група за материали за чисти технологии (октомври 2021 г.) за създаване на съвместна платформа и структуриран диалог между Комисията, индустриални съюзи и инвеститори.

ЕС подкрепя и изследванията върху суровините чрез Horizon Europe и по-специално неговия клъстер 4 (цифров, промишлен и космически), с налични 300 млн. евро за 2021-2022 г.

Последна актуализация: 22:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
deiveli
преди 2 години
Само това да им беше проблема на джeндъритe !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Всеки, които се е опитвал да се подпичква с търговски партньор знае, че отговорът много често е текме в задните части или въвеждане на яко ценово дране. А това, което евроgейците системно вършат срещу Русия, си е точно за текме. И то вече се готви. Е, няма да е от днес за утре, но в рамките на 4-5 години ЕС може да остане без грам руски природен газ. И да купува руски LNG, ама чрез посредници, които също си включват парсата. Както напоследък правят американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Изобщо не правят оценка на зависимостта си от вносът на газ, петрол, въглища, пшеница, изкуствени торове, защото там ситуацията не е лоша, но е направо ужасяваща. Самият факт, че еврогeйcките неадекватници се зъбят на Русия, при положение, че Китай я подкрепя твърдо, и това - само за да угодят на САЩ, вече е равносилно на измяна. Въпросът е доколко толерантни ще се покажат Русия и Китай и - ако не са такива - колко ще издържат европейците, преди да вдигнат революция и да окълцат зелките на тия в ЕК !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Да напишеш му.р га.в вече стана неприлично. А дали вече забраниха и думите "баща" и "майка"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
не може да бъде! Не го вярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още