IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Украйна и пазарните сътресения заплашват началото на IPO сезона в Европа

Редица компании отложиха плановете си за листване за по-добри времена

17:36 | 22.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Очакваше се март да бъде натоварен месец за листвания на европейските фондови пазари, но потенциалният конфликт между Русия и Украйна и пазарната несигурност карат компаниите да сложат на пауза плановете си за излизане на борсата, предава Ройтерс.

Набраните средства от листнатите от началото на годината компании в Европа, Близкия изток и Африка са спаднали със 79% спрямо същия период на миналата година до 3,1 млрд. долара, спрямо 15,1 млрд. долара година по-рано, сочат данни на Refinitiv.

Ръстът на фондовите пазари засили пазара на първични публични предлагания (IPO) през последните години. Но мерките, наложени след пандемията, вероятно ще ускорят инфлацията, а все по-напрегнатата икономическа среда потиска апетита за риск на инвеститорите, когато става дума за нови имена.

Преди това очакванията сочеха, че март ще бъде натоварен, що се отнася до първични публични предлагания тази година, след като няколко сделки бяха отложени в края на 2021 г.

Март обикновено бележи началото на IPO сезона, тъй като повечето компании чакат да приключат фискалната си година, за да подкрепят проспекта си с най-новите си резултати.

Но плановете за март са под натиск, тъй като надеждите за дипломатически край на кризата в Украйна избледняват, а страховете от инфлация натежават над пазарите.

„Подозирам, че ще има значителни прекъсвания и забавяне в графика поради случилото се. Много компании се отдръпват предвид ситуацията и изчакват с листването“, коментира Каспър Елмгрийн, ръководител във френската компания за управление на активи Amundi.

Редица европейски компании, включително испанската банка Ibercaja изчакват с големи публични предлагания, след като официално започнаха процеса, свързан с тях.

На 27 януари нидерландската услуга за прехвърляне на файлове WeTransfer се отказа от листването си в Амстердам, което щеше да я оцени между 629 млн. и 716 млн. евро.

Германският производител на протези Ottobock изчаква до септември, за да осъществи борсовия си дебют за няколко милиарда евро, допълвайки списъка с листвания, които бяха отменени през последните няколко седмици.

Опасенията, че Москва ще започне пълномащабна инвазия в Украйна, натежаха.

„Всеки пазар, който се ръководи от заглавията, е труден, и въздействието е негативно, що се отнася до добавянето на риск“, коментира Андрю Бриско, ръководител за Европа, Близкия изток и Африка за ECM Syndicate в Bank of America.

По-големи сделки в центъра на вниманието

По-големи сделки, които предлагат по-голям достъп до ликвидност и висококачествени активи, вероятно ще се случат без забавяне, твърдят няколко банкери, но някои листвания са в застой, докато ситуацията се стабилизира.

Наред с волатилния пазар, слабото представяне на някои от осъществените миналата година IPO-та допълнително увеличава песимизма на инвеститорите. Книжата на компании като Deliveroo и Alphaware се търгуват под цените от първичните им публични предлагания.

FTSE Renaissance IPO Index за Европа, Близкия изток и Африка се е понижил с 23,5% от началото на годината.

Норвежката петролна и газова компания Var Energi завърши IPO за 77 млрд. норвежки крони миналата седмица, но в понеделник цената на акциите ѝ се оказа с 2,3% под тази от листването. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още