IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е на финала в разследването на липсващите доставки на газ на пазара

Една от компаниите, от която Брюксел поиска обяснения, е "Газпром"

20:40 | 14.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е на финалната права в разследването си за липсващите доставки на природен газ, в което анализира поведението на енергийни компании, включително и руската "Газпром". Източник на Ройтерс коментира, че Брюксел може да повдигне обвинения по този казус.

От ЕК отказват коментар на информацията с обяснението, че разследването не е приключило. "Газпром" също не коментират. Досега от Москва и руската газова компания нееднократно отхвърлят всички обвинения, че са в основата на европейската енергийна криза, с коментара, че изпълняват всички свои ангажименти по дългосрочните договори с клиентите си.

В началото на януари комисарят по въпросите по конкуренцията Маргрете Вестагер коментира, че ЕК анализира поведението на енергийните компании на газовия пазар в общността. Според нея има нещо съмнително защо "Газпром" отказва допълнителни доставки при голямото търсене и рекордните цени на газа в Европа.

Бързото възстановяване на европейската икономика след пандемията от коронавируса увеличи потреблението на природен газ, а в същото време през лятото Европа загуби доставките от втечнен природен газ. Танкерите се насочиха към Азия, където цените бяха по-високи дори и от пазара в Европа. В края на 2021 година обаче газът в Европа достигна рекордна цена и това върна доставките на втечнен газ на Стария континент.

"Газпром" през цялото време отказваше допълнителни доставки извън дългосрочните договори и прекрати и търговията през собствената си платформа за спот доставки, ползвана активно в предишни години.

През 2018 година "Газпром" и ЕК се споразумяха по дело за злоупотреба с монополно положение на европейския пазар. Тогава руската компания се съгласи да промени ценообразуването за страните от Източна Европа и да премахне ограниченията за навлизане на конкуренти в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Моабет да става
преди 2 години
Значи дали са с шапка или без шапка все Газпром са виновни. Статията е за липсващите доставки в Европа. Доставчици на газ в Европа са Русия, Швеция, Нидерландия, Алжир, Азърбейджан и на LNG САЩ, Египет, Катар. Може и да пропускам някой по-малък доставчик. От всички изброени се споменава в статията само Газпром. И това ако не е тенденциозно. Отговора на въпроса е даден "в същото време през лятото Европа загуби доставките от втечнен природен газ". Нямате пари да плащате скъпо, Газпром е виновен. Не е увеличил доставките. Първо Газпром имаха авария в един от заводите. Второ в самата Русия се увеличи потреблението на газ което само Газпром трябва да усигури и последно не по значение, никой на никой не е длъжен. Как ще приемете такова твърдение. "Европейските потребители са длъжни да сключат договори с Газпром за доставки за дълъг срок и с фиксирани цени за да може Газпром да реши някой вътрешни проблеми с добива и доставките на природен газ" Не става. Защо? Защото освен договорените суми европейците не са длъжни на Газпром и Газпром не дължи нищо над договорените количества на европеиските клиенти. Те имали проблеми да си ги решават. Газпром да започне разследване защо клиентите не договарят допълнителни количества на дългосрочна основа. Така ще е справедливо. Прехвърлянето на вината от болната глава на здравата няма да реши проблема. Проблема ще се реши като се научите да плащате както азиадците. Дигнаха се цените и веднага се намериха желаещи да доставят LNG. Така всички са доволни. LNG доставчиците реализират печалби. Европейските правителства - намалява зависимоста от Газпром. Газпром също продава по-малко и получава повече. Win-Win ситуация. Супер. Е не съвсем защото има и губещи. Населението на Европа плаща заради такива управници. То в повечето источно европейски държави и не само не са управници а марионетки или ако щете компрадори. И в последният параграф пак е казано няма вече ограничение за навлизане на конкуренти. Ами тези конкуренти да навлизат вече, няма пречки. Ето Катар не е далече. Не навлиза. Защо? Защото желае дългосрочно обвързване. И пак стигнахме до тези които определят правилата - правителствата. Заключение - Газпром и най-вече Путин са виновни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Николай Караджов
преди 2 години
Смешниците от ЕК щели да разследват енергийните компании .....по-добре да разследват и ревизират собствената си енергийна политика и тази на целия ЕС. ИДИОООТИИИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още