IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати: ЕЦБ използва зелената стратегия за отвличане на вниманието

Според представители на Европейския парламент централната банка навлиза в сфера, която е извън основната й мисия за ценова стабилност

16:53 | 14.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард отново стана обект на критики, съобщи Ройтерс. В последните месеци европейският регулатор бе под обстрела на пазара и анализаторите заради подхода си към ускоряващата се инфлация. Сега и депутати от Европейския парламент (ЕП) също критикуват Лагард, като я обвиняват, че използва зелената стратегия на банката за отвличане на вниманието от дълга й да овладее покачването на цените на Стария континент.

Лагард направи борбата с климатичните промени ключова цел за банката. Миналата година ЕЦБ пое ангажимент в по-голяма степен да взема предвид околната среда, когато взима решения за паричната си политика, например кои облигации да закупува в рамките на програмата си за стимули.

Предстои централният банкер да се появи на заседанието на ЕП в понеделник. Според депутати от Европейската народна партия (ЕНП) централната банка навлиза в тема, която е извън мисията на ЕЦБ, особено когато инфлацията все още е висока.

Финансовата институция е независима от парламента, но критиките на депутатите може да натежат във вече бавнопротичащия дебат за ролята на ЕЦБ в климатичните промени.

„Основната задача на ЕЦБ е да осигури ценова стабилност, с което в момента банката не се справя добре“, каза германският депутат Маркус Фербер. „Всичко друго, като „зеленият преход“, е отвличане на вниманието от основата цел“, допълва политикът.

Според него целите за околната среда не трябва да се преследват чрез инструменти на паричната политика, а ЕЦБ би „създала диспропорции“ при „закупуването само на или предимно на зелени облигации“, тъй като този пазар е все още малък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Нравиться, не нравиться - терпи, моя красавица! Иначе - Мордор! Нали така ви учат.... ? ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Николай Караджов
преди 2 години
Евродепутатите трябва да окажат сериозен натиск над ЕЦБ за водената от нея про инфлационна политика и да поискат незабавна промяна в политиката и. И оставката на тази Лагард.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Всичко вече е за овличане на вниманието. Пандемията отвлече вниманието от обедняването и много други странни неща които се случиха през последните години. Зелената сделка пък отвлече вниманието от протекционизма и разпада на глобалния ред. Войната в Украйна пък ще отлече вниманието от всичко друго. Но нищо не може да отвлече вниманието от това че като видиш Кристин Лагард и после сънуваш кошмари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още