IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси не намериха единна посока

Инвеститорите очакват данните за инфлацията в САЩ

19:14 | 08.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските индекси не намериха единна посока във вторник, след като инвеститорите по света продължиха да следят сезона на отчетите и очакват данните за инфлацията в САЩ, които ще излязат по-късно тази седмица, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с ръст, след като технологичните акции записаха 0,9% понижение, а секторът за основни суровини прибави 2,2%.

Таблица: CNBC

Цената на акциите на френската компания за домове за грижи Orpea нарасна с близо 9%, оглавявайки Stoxx 600, тъй като инвеститорите се насочиха към поевтинелите книжа след продължителни разпродажби, последвали обвиненията в злоупотреби.

На дъното на европейския индекс на сините чипове стойността на книжата на Ocado се сви с близо 13%, след като британската верига онлайн супермаркети разочарова с отчета си преди приключването на борсовия ден. Големите разходи за нови технологии за търговията на дребно натежаха върху печалбата на компанията.

Петролният и газов гигант BP пък отчете огромен ръст на нетната печалба за цялата си година – най-високата ѝ от осем години, подкрепена от покачващите се цени на суровините. Цената на акциите на BP обаче спадна с повече от 2%.

Междувременно инвеститорите по света очакват важни данни в четвъртък, когато Министерството на труда в САЩ публикува информация за индекса на потребителските цени за януари.

Данните ще последват по-добрия от очакваното доклад за януарските работни места, който доведе до спекулации, че Федералният резерв на САЩ може да бъде по-агресивен що се отнася до повишаването на лихвените проценти. В понеделник Bank of America заяви, че Фед може да повиши лихвите седем пъти тази година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още