IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските търговци се притесниха от позицията на САЩ за "Северен поток 2"

Натиск на енергийните пазари в Европа оказва и съобщение на френския производител EDF с очакване за намаляване на производството на ядрените блокове

16:12 | 08.02.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ върнаха опасенията за енергийната сигурност на Европа с категоричното изказване на президента Джо Байдън по повод "Северен поток 2", пише Bloomberg. Търговците на газ се притесниха за перспективите на газовите доставки и задълбочаване на енергийната криза, ако газопроводът бъде блокиран.

Така цената на газа в нидерландския хъб TTF се повиши с над 4% до 83 евро за мегаватчас в сутрешната търговия днес (8 февруари).

В момента германският регулатор извършва процедура по сертифициране на "Северен поток 2". Тя беше спряна заради неизпълнение на едно от изискванията - проектната компания Nord Stream 2 AG трябваше да регистрира дъщерна компания в Германия, която да се заеме с управлението на проекта. Това вече е факт - компанията Gas4Europe ще отговаря за доставката на руския газ в Германия през новия газопровод.

"Северен поток 2" реално ще намали зависимостта на Русия от транзитни държави при доставките на газ за Европа.

nord nord

Източник: Bloomberg

Европа опитва да преодолее енергийната криза, в която изпадна в последните месеци, чрез доставки от втечнен газ.

Високите цени на газа се отразяват и върху цената на електроенергията, защото повечето европейски страни разчитат на газови електроцентрали. Допълнителен натиск на електроенергийните пазари носи и съобщение на френския производител EDF, който само в рамките на два месеца оряза перспективите си за производство на електроенергия от ядрените си централи.

Според плановете на EDF производството ще бъде в диапазона 295-315 тераватчаса през 2022 година. Предишната прогноза беше за производството между 300 тераватчаса и 330 тераватчаса през тази година. За последно производството на ядрените централи на френския гигант спадна под нивото от 300 тераватчаса преди повече от 30 години.

Веднага след съобщението цената на електроенергията по контракти за 2023 година във Франция се повиши с над 6% до 161 евро. Това е най-високата цена по дългосрочен договор от месец насам, посочва още Bloomberg.
Анализатори в Morgan Stanley коментират, че анонсът на EDF може да обезкуражи клиентите и компанията известно време да има ограничени продажби.

Франция е нетен износител на електроенергия, но намаленото производство от ядрените реактори вероятно ще означава ограничаване на износа към страни като Германия и Великобритания, които разчитат на енергията. Така тези държави ще увеличат своите експозиции към газ и въглища, за да гарантират своята енергийна сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Моабет да става
преди 2 години
Колкото и да не ми се вярва тук има твърдение с което съм напълно съглесен и съм изненадан да го срещна в западна медия. ""Северен поток 2" реално ще намали зависимостта на Русия от транзитни държави при доставките на газ за Европа." Винаги съм го казвал. Целта на северен поток е да премахне възможноста Полша и Украйна да имат възможност да врътнат кранчето по заповед отгоре. Алтернативният път не увеличава доставките. Те зависят от сключените договори. Какъв геополитически проект какви пет лева? Премахва се възможноста Украйна да извива ръцете на Газпром а Полша да го съди. А зависимоста е колкото и преди. Договорил си доставки зависим си. Не договаряш доставки напълно независим си. Чешкият министър в другата статия откри топлата вода LNG. Има терминали и Европа може да закупи и втечнен газ. Ами да закупи защо обвиняват Газпром и Путин за високите цени на тока за затворените торови заводи и за какво ли още не. Щом така искате и сте готови да платите повече моля. Газпром ще има възможност да увеличи доставките на вътрешният пазар, а Русия и Белорусия ще ще увеличат производството на торове и други продукти за които изходна суровина е метана. Газпром с помощта на германската Linde вече е готов и с завод за среднотонажно производство на LNG. Така като не желаете тръбопроводен ще можете да си купите втечнен. Клиента щом плаща има право на избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Германия, а и другите европейски държави трябва най-после ясно да заявят, че няма да жертват икономиките и просперитетът си за кефа на откачeния склepoтик с пълния пампepc. Да седнат на масата за преговори със Саша Милър, да подпишат дългосрочни договори и цените на природния газ ще паднат на 0.3? на метър !!! Толкова ли е сложно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Европейските търговци се притесниха от позицията на САЩ за "Северен поток 2" === а от позицията на Грета Тумберг и антарктическите пингвини? Защо за не? Или да?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още