IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси продължават с ръстовете и през новата седмица

Общоевропейският индекс Stoxx 600 отчете ръст от 0,8%

19:15 | 07.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия в понеделник с ръстове, докато инвеститорите продължават да анализират данните от миналата седмица и решенията на централните банки на Стария континент, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 отчете ръст от 0,8%, като повечето борси и сектори бяха на зелено. Акциите в сегмента на пътуванията и свободното време поскъпнаха с общо 3,1% и поведоха ръстовете.

Във Великобритания основният бенчмарк FTSE с 0,8%, а германският DAX прибави 0,7%. Ръст от 0,8% отчете и френският измерител CAC.

При индивидуалните акции тези на шведската компания за здравни грижи AddLife поскъпнаха със 7,2%, след като компанията изкупи обратно 181 хил. свои акции.

На дъното на Stoxx 600 застана френската компания за здравна грижа Orpea, чиито книжа поевтиняха с 4,5% на фона на обвиненията за насилие над пациенти в нейните центрове за грижа.

Решенията на централни банки от миналата седмица продължават да диктуват търговията и през тази. Тогава Европейската централна банка реши да запази без промяна основните си лихви на фона на рекордна инфлация в еврозоната. Английската централна банка на свой ред обаче увеличи лихвите за втори пореден месец – за първи път от 2004 г. насам.

Търговията в петък бе повлияна и от далеч по-силните данни за пазара на труда в САЩ и от техния ефект върху паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още