IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решенията на централните банки оцветиха в червено европейските индекси

Акциите на Infineon поевтиняха с 4,92%, въпреки че водещият доставчик на микрочипове за автомобилната индустрия, повиши прогнозата за приходите си за 2022 г.

19:30 | 03.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха редовната търговия с понижения на фона на решенията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ) по отношение на основните лихви, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 1,76% до 468,63 пункта.

Германският индекс DAX записа спад от 1,57% до 15 368,47 пункта.

Френският показател CAC изтри 1,54% от стойността си, смъквайки се до ниво от 7005,63 пункта.

Британският измерител FTSE отчете понижение от 0,71% до 7528,84 пункта.

Серия от нови икономически данни от региона повлия върху настроенията на инвеститорите. Общият индекс на мениджърите по поръчките в продукцията (PMI) на IHS Markit достига ниво от 52,3 пункта през януари. За сравнение – през декември показателят отчита равнище от 53,3 пункта. Лекият ръст през януари е отражение на по-слабото покачване сред доставчиците на услуги, докато производството се е увеличило.

В отговор на покачването на цените АЦБ повиши основния лихвен процент до 0,5%, става ясно от съобщение на сайта на банката. Това е второто повишаване на основната лихва от избухването на пандемията насам.

„Увеличихме основния лихвен процент до 0,5%, за да подпомогнем връщането на инфлацията до целевото равнище от 2%. Може да е необходимо допълнително покачване на лихвите“, посочва регулаторът в прессъобщение.

ЕЦБ очаквано остави основните си лихвени проценти без промяна на заседанието си в четвъртък, стана ясно от публикувано съобщение на сайта на регулатора. В него се посочва, че докато инфлацията не се забави до целевото равнище от 2%, то лихвите няма да бъдат променяни.

„Управителният съвет [на ЕЦБ] очаква основния лихвен процент да остане на същото ниво или по-ниско, докато инфлацията не достигне 2% много преди края на прогнозния си период и [не остане] на това ниво до края му“, посочват от банката в съобщението. От регулатора изтъкват, че това предполага и „преходен“ период, в който инфлацията ще е умерено над целевите равнища.

европейски европейски

Трейдърите обърнаха внимание и на коментарите на Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Според нея инфлацията може да остане по-висока за по-дълго от очакваното, но ще се забави през 2022 г.

„Имаме нужда повече от всякога да поддържаме гъвкавостта и опциите в провеждането на паричната политика. Управителният съвет продължава да има готовност да приспособи всичките си инструменти при необходимост, за да подсигури, че инфлацията ще се стабилизира до целта си от 2% в средносрочен план“, увери Лагард.

При индивидуалните акции книжата на ING Group поевтиняха с 2,16 на сто, след като нидерландската банка отчете по-високи от очакваното провизии в отчета си за четвъртото тримесечие, тъй като се е подготвила за въздействието на по-високата инфлация върху клиентите. ING отчете 27% ръст на печалбата преди облагане с данъци до 1,33 млрд. евро за четвъртото тримесечие на годишна база, малко под прогнозите на анализаторите за 1,47 млрд. евро според данните на Refinitiv. За същия период на 2020 г. печалбата преди данъци беше 1,05 млрд. евро.

Акциите на Shell поскъпнаха с 0,39 на сто, след като енергийният гигант отчете печалба, която отвя оценките на анализаторите на фона на растящите цени на енергията. Положителният отчет за четвъртото тримесечие слага край на една бурна година, в която Shell бе на прицел от активиста инвеститор Дан Лоуб, премести централата си в Лондон и премахна „Royal Dutch” от името си. Компанията обаче бе подкрепена и от растящите цени на петрола и газа, което доведе до най-големия годишен ръст на цената на акциите от пет години.

Цената на книжата на Infineon се понижи с 4,92%, въпреки че водещият доставчик на микрочипове за автомобилната индустрия, повиши прогнозата за приходите си за 2022 г., след като прогнозира, че световният недостиг на полупроводници ще продължи и през настоящата година.

„Търсенето на чипове значително надвишава доставките“, обяви компанията, след като публикува финансовите си резултати за фискалното първо тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още