IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението се завръща на европейските газови пазари

Меката зима дотук стопи притесненията, че резервите от газ няма да стигнат, но пазарите още се притесняват от намалените руски доставки

22:00 | 03.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Цената на природния газ в Европа отново започва да се повишава под влиянието на липсата на доставки от Русия. В началото на февруари "Газпром" съобщи за спад на износа с над 41%, което обясни с липсата на заявки от страна на клиентите.

Данни на Ройтерс показват, че руският газов гигант не е заявил капацитет за доставки през "Ямал" през целия месец. Това все още нищо не означава, защото компанията може да участва в дневните търгове за разпределението на капацитет. Освен това от средата на декември потокът по газопровода е обърнат - от Германия към Полша и Украйна, тоест вече повече от месец Европа не получава руски газ по това трасе.

На 21 декември 2021 година цената на газа в Европа достигна рекордните почти 185 евро за мегаватчас, но след това се успокои, след като рекордни количества втечнен газ бяха получени в Европа. Високите цени пък насърчиха много от европейските компании да използват от нагнетения газ в газохранилищата, вместо да купуват от спот пазарите.

Това успокои пазарите, но в последните два дни тенденцията е нагоре, пише Bloomberg. На нидерландската TTF цената на газа почти достига 79 евро на мегаватчас, въпреки прогнозите за необичайно топло време в големи части на Европа през следващите дни. Напрежение на пазара носят ограничените доставки от "Газпром" - през "Ямал" потокът е спрян, а през украинско-словашката - доста намалял от декември насам, макар да има и известно раздвижване в определени периоди.

газ газ

Източник: Bloomberg

Меката зима дотук обаче стопи много от притесненията в Европа, че газът в газохранилищата няма да стигне до края на отоплителния сезон. По данни на Gas Infrastructure Europe, цитирани от Ройтерс, в момента в газохранилищата в ЕС и Великобритания има около 420 тераватчаса природен газ, спрямо средното в последните седем години малко под 550 тераватчаса.

В последното десетилетие от края на януари до края на март, когато по принцип приключва отоплителния сезон в Европа, от газохранилищата се изпомпва средно около 207 тераватчаса. Максимално в този период са черпени 345 тераватчаса (2018 година), а минимално - 106 тераватчаса (2014 година).

Това означава, че Европа ще приключи зимата с ниски, не критични резерви от горива, допълва още Ройтерс.
В краткосрочен план рисковете за пазара намаляват, но заплахата от неочакван спад на температурите или военен конфликт между Русия и Украйна, си остава. При ескалация на напрежението на ЕС ще му бъде много трудно да замести газовия поток, коментира Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още