IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните отчети тласнаха нагоре европейските борси

Британската верига онлайн супермаркети Ocado се представи най-добре в Европа в сряда

20:29 | 02.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари отбелязаха ръст за трета поредна сесия в сряда, възстановявайки над половината от загубите си пред януари, след като силните отчети за четвъртото тримесечие засенчиха притесненията около повишаването на лихвите преди ключови решения на централните банки в четвъртък, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,6%, а химическата индустрия и туризмът поведоха ръстовете.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,63% до ниво от 7583 пункта. Германският DAX се понижи леко с 0,03% до 15 613,77 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 0,22% до 7115,27 пункта.

Данните за инфлацията в Германия и Франция засилиха очакванията за агресивна промяна от Европейската централна банка, а анализатори промениха прогнозите си за инфлацията в еврозоната за януари.

Сега анализаторите очакват най-малко две повишения на лихвите, въпреки че ЕЦБ запазва предпазливия си подход.
От началото на седмица финансовите пазари в Европа са отбелязали ръст от 1,1% и се насочват към най-добрата си седмица от близо три месеца на фона на перспективите за по-високи лихви.

Технологичните компании отбелязаха ръст от 1%, следвайки ръста на Nasdaq предишния ден, след като Alphabet обяви рекордни тримесечни приходи.

Британската верига онлайн супермаркети Ocado се представи най-добре, като книжата ѝ поскъпнаха със 7,3%, след като Credit Suisse повиши рейтинга им от underperform на outperform.

Шведската индустриална технологична компания Hexagon прибави 3,3% към стойността си, след като надмина пазарните очаквания с рекордни резултати за тримесечието.

Цената на акциите на германския доставчик на чипове Siltronic се повиши с 2%, след като компанията обяви ръст на печалбата си за тримесечието със 17% и заяви, че очаква търсенето на полупроводници да нарасне.

Третата по големина листната швейцарска банка Julius Baer се озова на дъното на Stoxx 600 със спад от около 5% до двумесечно дъно след публикуването на отчета ѝ.

В макроикономически план годишната инфлация в еврозоната достигна исторически връх през януари, показаха предварителни данни на Евростат, публикувани в сряда. 

Цените на потребителските стоки са нараснали с с 5,1% на годишна база, след ръста от 5% през декември на фона на продължаващия ръст на енергийните цени. Това подлага ЕЦБ на допълнителен натиск да затегне паричната си политика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още