IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлата зима спаси сметките на европейските потребители през януари

Производството на електроенергия от вятърните паркове във Великобритания достига рекордни нива в края на миналата седмица

20:06 | 31.01.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

По-високите температури през януари се оказаха спасителни за енергийните сметки на потребителите в Европа, пише Bloomberg. Цените на електроенергията паднаха до най-ниското ниво за последните три месеца и това смекчава натиска върху домакинствата.

В Германия средната цена на електроенергията в сегмента "ден напред" достигна ниво от 167,73 евро за мегаватчас. Това е най-ниската цена от октомври, но е повече от три пъти по-висока от средната цена през януари 2021 година - почти 53 евро за мегаватчас.

ток ток

Източник: Bloomberg

Цените в Германия са отправна точка за анализаторите в енергийния сектор. В Европа цената на тока зависи изцяло от движението на газовите пазари, както и от намалените количества газ в газохранилищата и намалените доставки от Русия.

По-рано днес (31 януари) от Международната агенция за енергетика (МАЕ) съобщиха, че доставките на газ от Русия през последните три месеца на 2021 година са с 25% по-ниски на годишна база. Ограничените количества газ преди началото на отоплителния сезон в Европа доведоха до рекордни цени на суровината в края на 2021 година.

Успокоението на цената на електроенергията през януари до голяма степен се дължи на по-високи от обичайното температури, както и от производството на зелените централи. Прогнозите са, че зимата ще остане мека и през февруари за голяма част от континента, а вятърните потоци ще са благоприятни за производството на електроенергия.

В края на миналата седмица Великобритания съобщи за рекордно производство на ток от вятърните централи. Причината за това е не само силният вятър, но и новите паркове, въведени в експлоатация през последните месеци. Производството ще се увеличи още, тъй като в ход е изграждането на най-големият вятърен парк в света, разположен по източното крайбрежие на Англия, посочва още Bloomberg. 

Данните за Германия показват и спад по по-дългосрочните договори за доставка. Днес цената на електроенергията в сегмента "месец напред" се понижи с малко над 11% до 180,50 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Чакайте, зимата още не е свършила... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Така ги спаси, че енергията от 120 евро за мегаватчас стана 450 евро. Басии и демагогията!!! Ако зимата беше по-студена сигурно енергията щеше да стане 1200 евро за мегават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"филантропът" психопат нали разпръсква аерозоли , да намалявал слънчевото греене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Зелените талибани в действие. Ще се борят с климатичните промени... Следващата идея ще е да борят изгрева на слънцето, за да не затопля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още