IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите отново вярват в твърде много невъзможни неща

В момента те са убедени, че средата с високи печалби и ниска инфлация може да бъде постоянна

16:14 | 01.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

И така, ето ни сега. Инфлацията е минимална от години. Корпоративните печалби в САЩ са много високи и нарастват от години: те достигнаха още един рекорд през третото тримесечие на 2021 г. И, разбира се, в резултат на това оценките на американския фондов пазар достигнаха нивата на балон преди известно време: към края на миналата година циклично коригираното съотношение цена/печалба беше на ниво от около 40, повече от два пъти дългосрочната си средна стойност. Инвеститорите отново вярват в твърде много невъзможни неща - нещо, което може би започват да осъзнават.

И така, ето го въпросът: в коя част от уравнението сбъркахме най-много този път. Дисконтовият процент или корпоративните печалби? Изглежда е първото, въпреки че нарастващите лихвени проценти очевидно удрят и корпоративните маржове.

Евтината работна ръка и глобализацията отдавна превърнаха инфлацията в далечен кошмар за по-възрастните инвеститори и загадка за по-младите. Така повечето повярваха на централните банки миналата година, че бързо растящата инфлация е преходна. И дори онези, които смятаха, че тя може да продължи, вярваха, че централните банки ще задържат повишаването на лихвите.

Така че фактът, че високият растеж (брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с годишен темп от 6,9% през последното тримесечие на 2021 г.) наистина може да се сблъска с ограничения на капацитета и да предизвика темпове на инфлация от 7% и нещо, се оказва ужасен шок - както и индикациите, че централните банки всъщност може да направят нещо по въпроса.

Федералният резерв, под натиск от самата инфлация и вероятно също от социологическите проучвания, които сочат, че тя не помага на президента Джо Байдън, сега променя тона (вече не се говори за „преходна“ инфлация). Има дори вероятност за седем повишения на лихвите тази година, по едно на всяка среща на Фед, коментират от Aegon Asset Management“. Това ще разбие илюзиите.

Това също така оставя на инвеститорите малък избор: докато Фед държи тази линия, те със сигурност не трябва да купуват на дъната, а да продават на върховете – поне що се отнася до най-скъпите им вложения (можем да спорим дали акции като Peloton, които спаднаха с 80% за шест месеца, все още са скъпи). Във времена на инфлация стойността днес започва да изглежда така сякаш струва повече от възможната стойност утре (птиче в ръката е много по-ценно от летяща електрическа кола).

Имайки това предвид, си струва да се отбележи, че британският индекс FTSE 100, със своите разумно оценени акции, генериращи доход, превъзхожда американския S&P 500 – доколкото се представя по-добре през последните 12 месеца до края на януари. Това е нещо, което не е правил за цяла година от май 2017 г. Но това е промяна, за която подозирам, че повечето студенти по практическа история на финансовите пазари са били готови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
кви инвеститори са това... некви екселаджии с евтини пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Ако вярват в твърде много невъзможни неща значи не са инвеститори а фантазьори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още