IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лидери не намериха общ подход за енергийните цени

Европейският съвет настоява за общ подход за валидността на ваксинационните сертификати, но ще очакват от ЕК да изготви документацията

09:16 | 17.12.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските лидери не успяха да намерят общ подход за смекчаване на ръста на енергийните цени, става ясно от документите след края на Европейския съвет. Темата беше сред водещите на срещата в Брюксел, на която участва и българският президент Румен Радев, но в крайна сметка официалното заключение е, че ситуацията ще се следи и ще се обсъдят мерки при бъдещи заседания.

По време на заседанието, приключило рано тази сутрин, е била дискутирана още борба с дезинформацията, с което да се подобри ваксинационното покритие срещу коронавируса в Европа, както и осигуряването на нужните дози ваксини за поставянето на бустерни дози.

Трябва да продължи и работата по изпълнението на Стратегията на ЕС за терапевтичните средства срещу коронавируса, разбраха се още лидерите на 27-те държави в общността. Те настояват още и за общ подход за валидността на цифровия сертификат за ваксинация, но ще изчакат от ЕК да изготви необходимата документация по казуса.

Лидерите категорично осъждат използването на мигрантите от страна на Беларус за натиск по границата с ЕС и призовават за освобождаването на всички политически затворници в страната. Те подчертават, че Русия трябва да намали напрежението, породено от нарастващото руско военно присъствие по границата с Украйна и агресивната реторика. "Европейският съвет заявява отново пълната си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна", пише още в заключенията след срещата.

Лидерите предупреждават, че "всяка военна агресия срещу Украйна" ще има огромни последици и висока цена, включително и съгласувани с партньорите ограничителни мерки.

След срещата двама от най-силните лидери в ЕС - германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон, дадоха съвместна пресконференция. Франция ще бъде ротационен председател на общността от 1 януари 2022 година.

Двамата коментираха основните заключения, направени на Съвета, включително и някои енергийни теми. Те опитаха да представят обща позиция по "Северен поток" 2, който е един от руските проекти под заплаха от западни санкции. Шолц изтъкна, че проектът е икономически и просто трябва да бъдат изчистени детайлите по него. Макрон пък обясни, че газопроводът не е свързан със сегашните проблеми, пише EurActiv.

Процедурата по сертифициране на "Северен поток" 2 в момента е прекратена, защото германските власти очакват проектната компания Nord Stream 2 AG да изпълнят всички изисквания по документацията. Преди ден от германския мрежови регулатор публикуваха съобщение, според което въвеждането в търговска експлоатация на "Северен поток" 2 може да стане най-рано през втората половина на 2022 година.

Макрон и Шолц са против въвеждането на PCR тестове за пътуване в рамките на ЕС, допълва още ORT. Френският президент е категоричен, че допълнителните тестове ще затруднят трансграничното пътуване, но заради омикрон вариантът на коронавируса много европейски държави вече въведоха това изискване. Една от тях е Италия, където всички влизащи в страната, включително и ваксинирани, трябва да представят и отрицателен тест.

Ирландия и Гърция също въвеждат подобни изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
хихи ... импе , прав ли беше стоян петров в началото на годината , че нема да видите работещ СП2 поток до края ... ?! ... вие се упражнявахте , така било иначе било ... :))) ... ми те , не работи , и нема да заработи скоро ... рассияните губят пазарни позиции с ускорен темп , доста очевадно преполагам и за човек със замъглен поглед като теб ... ти следи как поляците ще си пуснат в екплоатация балтик пайп преди могучая ... :))) ... 1 октомври 2022 тръгва частично , а 1 януари 2023 в пълен капацитет - полска сондажна платформа , полски тръби , полски помпени станции ... и естествено минус 10млрд кубика от рассийски тръбен газ ... найс , а ... ?! ... м/у другото датчаните цакаха и поляците нещо за тръбите там с еко разрешителните , да не мислиш че е лично към рассияните отношението към техните ... хората си пазят държавата ... !! ... не са като наш'те да харижат за турецки пАток всичко без кОнкурси и тихичко , та са БЕХ не може да шавне от заеми ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Общия подход към европехските лидери от страна на гражданите на ЕС би трябвало да бъде линч ,публичен при това .За да могат да излезнат от зоната си на комфорт защото явно не могат или не искат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Ного скоро тия ***-0ти ще останат на тъмно и студено, ама пак се зъбят на Русия. Но не разбират, че да се зъбиш, когато нямаш зъби - е просто ного смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още