IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията заради омикрон отново оцветиха в червено европейските борси

Книжата на UniCredit поскъпнаха с близо 11% и оглавиха италианския индекс на сините чипове

20:02 | 09.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските борси приключиха сесията в четвъртък със спад, притиснати от притесненията заради COVID-19. Технологичните акции продължиха спада си, а намаляващите цени на петрола натежаха върху енергийните компании, съобщават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 не успя да задържи ръстовете си по-рано по време на сесията и отбеляза спад от 0,1%, като продължи колебливото си представяне заради притесненията, че новооткритият вариант на коронавируса омикрон може да спъне възстановяването на световната икономика на фона на затягането на мерките от правителствата за забавяне на разпространението му.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,22% до ниво от 7321,26 пункта. Германският DAX е надолу с 0,3% до равнище от 15 639,26 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,09% и завърши деня на ниво от 7008,23 пункта.

Международният валутен фонд предупреди в четвъртък, че пандемията може да се окаже много по-скъпа от очакваното. Това донякъде неутрализира ентусиазма, след като производителите на ваксини Pfizer и BioNTech заявиха, че три дози от ваксината им са ефективни срещу омикрон.

Цената на петрола спадна след понижаването на рейтинга на две китайски имотни компании, който породи опасения за стабилността на най-големия вносител на петрол в света.

Книжата на големите петролни компании в Европа BP, Royal Dutch Shell и TotalEnergies поевтиняха с между 0,6% и 1,5%.

Технологичните акции отбелязаха спад от 0,8%, след като инвеститорите се насочиха към дефанзивни сектори преди публикуването на данните за инфлацията в САЩ в петък, които може да повлияят на паричната политика на Федералния резерв.

Идната седмица Европейската централна банка вероятно ще запази становището си, че инфлацията е преходна, прогнозираха стратези от Rabobank.

Майкъл Бел, глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management, прогнозира положителни перспективи за европейските акции идната година, дори ако политиката се затегне, тъй като повечето хора няма да усетят това през идните една-две години, ако икономиката постига растеж.

Книжата на Deutsche Bank поевтиняха с 3,4%, след като Wall Street Journal съобщи, че американското министерство на правосъдието е информирало, че банката не е уведомила прокурорите за вътрешно оплакване от бизнеса с устойчивите инвестиции на подразделението ѝ за управление на активи.

В същото време цената на акциите на UniCredit нарасна с 10,8% и тя се озова на върха на италианския индекс на сините чипове FTSE MIB, след като съобщи, че цели да увеличава нетната си печалба средно с 10% на година до 2024 г.

Книжата на полската компания за търговия с дрехи LPP поскъпнаха с 14,7% и достигнаха исторически връх, след като тя обяви по-добри от очакванията резултати за третото тримесечие.

Френската компания за управление на отпадъци и води Veolia поведе акциите в комуналния сектор, след като запознати източници съобщиха, че тя е напът да си осигури антитръстово одобрение от ЕС заедно със Suez за сливането си на стойност 13 млрд. евро.

Книжата на комуналната компания EDF поевтиняха с 2% след съобщение, че френското правителство планира да ограничи последиците от растящите цени на тока.

Цената на акциите на Deliveroo и Delivery Hero намаля, след като Европейската комисия публикува проектоправила, които предоставят на служителите на онлайн платформите по-добри социални права. Компаниите съобщиха, че те може да доведат до загуба на работни места и повече оспорвания в съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
има още от гръцката азбука ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Добре че пъкна Омикронът, та да има с какво да обяснявате естественото люляне на пазарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още