През 2020 г. фермите в ЕС са произвели 160,1 млн. тона сурово мляко или с 1,1% повече спрямо 2019 г. От това количество приблизително 149,9 милиона тона са били използвани от мандрите заедно с обезмаслено мляко за производството на редица преработени и пресни продукти, съобщи Евростат.
От мандрите са излезли 1,6 млн. тона обезмаслено мляко на прах, 2,3 млн. тона масло, 7,7 млн. тона заквасени млечни продукти като кисело мляко, 10,3 млн. тона сирене, 24 млн. тона мляко за пиене и като вторичен продукт от производството на сирене 55,5 млн. тона суроватка през 2020 г.
Засилено е производството на всички тези продукти спрямо 2019-та и с изключение на пресните продукти те са повече спрямо 2018-та.
Произведеното през 2020-та краве масло е с 1,7% повече спрямо предходната година, прясното мляко с 2,6%, а сиренето с 3% повече.
Top_dairy_producers_EU_2020
Германските производители имат най-висок дял от производството в ЕС при всички основни пресни и преработени млечни продукти, включително прясно мляко (19,3% от общото количество в ЕС), масло (21%), сирене (22,9%) и заквасени млечни продукти (23,7%).
Очаквано най-големите производители на млечни продукти като цяло са държавите с ЕС с най-многобройно население, въпреки някои изключения. Например Ирландия е третият най-голям производител на масло (12,4%), а Нидерландия е на четвърто място при сиренето (9,7%).
Евростат отчита още, че производствената цена на млякото в ЕС през 2020 г. е средно с 1,4% по-ниска спрямо 2019 г.
Средната млечност при кравите расте до 7 509 кг през 2020 г.
Най-големи са добивите в Естония (10 063 кг на крава) и Дания (10 028 кг). Най-ниски са в България (3 654 кг) и Румъния (3 228 кг).
Данни за производството на мляко от животни, различни от кравите, Евростат:
milk2